Москаль: Я не розумію, як в поліції можна робити відкритий конкурс

Москаль: Давайте в обласній лікарні, наприклад, влаштуємо відкритий конкурс на заміщення вакансій, і туди попруть домогосподарки, пенсіонери, бомжі і ще невідомо хто
Фото: Hennadii Moskal / Facebook

Екс-голова Нацполіціі Хатія Деканоїдзе підвела підконтрольне їй відомство "до прірви", і якщо хтось іще підійде і підштовхне, то вся ця поліція "звалиться в прірву", заявив голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль.

Голова Національної поліції України (НПУ) повинен бути "звідкись із самої поліції", сказав голова Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Геннадій Москаль в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що не хотів брати участь у конкурсі на посаду голови НПУ. "В таке строкате співтовариство тих, хто подав свої кандидатури, я б не вписувався. Тим більше всі мої дії я повинен був погоджувати з президентом. Якщо він призначив, то треба працювати там, де призначили, а не шукати собі якихось конкурсів. Тим більше я не розумію, як в поліції можна робити відкритий конкурс? Давайте в обласній лікарні, наприклад, влаштуємо відкритий конкурс на заміщення вакансій, і туди попруть домогосподарки, пенсіонери, бомжі і ще невідомо хто. Напевно, все-таки є в країні спеціальності, де конкурс не те що не доречний, він просто шкідливий. І я вважаю, що це якраз про поліцію", – сказав Москаль.

Голова ОДА додав, що не стежить за тим, як проходить обрання керівника відомства. "Нещодавно, переглядаючи новини, побачив прізвища 65 чоловік, які викликали у мене і сміх, і подив. Але, як казав наш перший президент (Леонід Кравчук. –"ГОРДОН"): "Маємо, що маємо". Взагалі, глава поліції повинен бути звідкись із самої поліції, тому що далі нікуди вести відомство. Пані Деканоїдзе (екс-голова Нацполіціі Хатія Деканоїдзе. – "ГОРДОН") довела до прірви, і якщо ще хтось підійде і підштовхне, то вся ця поліція звалиться в прірву. І користі від цього для населення не буде, тому що воно сьогодні і так потерпає від засилля криміналітету, у першу чергу, через непрофесійність тих кадрів, які набирають у поліцію", – зазначив він.

За словами Москаля, поліцейський повинен володіти трьома якостями: мати логіку, бути хорошим аналітиком і мати інтуїцію. "Якщо цих трьох якостей немає, то не допоможе ні інститут, ні академія поліції, ні Деканоїдзе, ні конкурси. Але, тим не менше, вже кого виберуть – того виберуть", – підкреслив він.

Як зазначив голова Закарпатської ОДА, кожен повинен займатися тим, на що вчився. "А у нас вважають, що всіх треба розігнати. Але треба розуміти, що є люди, які спеціалізуються на балістичній експертизі, є ті, які спеціалізуються на почеркознавчій експертизі, і таких фахівців мало, чого їх гнати? Де ви наберете таких фахівців? Людина повинна хоча б десять років пропрацювати, щоб стати експертом у таких галузях. Ну а якщо сьогодні приходить випускник, а весь райвідділ складається з тих же випускників, тільки курсом вище, термін роботи яких один рік, то чому вони можуть навчити? Проводити експерименти з такими органами, як поліція, не можна", – сказав Москаль.

За його словами, створення патрульної поліції призвело до збільшення кількості транспортних пригод, загиблих і "багато чого іншого".

"Не варто було йти на популістські заходи, а займатися професійною роботою. Якщо в ДАІ брали хабарі, так для рішення цього є відділ внутрішньої безпеки. А за три місяці підготувати поліцейського, або "селфіка", як називають це дітище Деканоїдзе, просто неможливо. В ПТУ два роки вчаться, навіть в армії, коли я був, шість місяців була учебка, а потім вже бійцеві давали автомат. Ми робимо сьогодні експерименти на медицині, інших галузях, від яких залежить життєдіяльність людини. Якщо в Конституції написали, що людина є найвищою цінністю, перебуває під захистом держави, то тоді виходить, що сьогодні держава не виконує свої конституційні функції", – зазначив Москаль.

15 грудня 2016 року голова Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив консультативний конкурс на посаду голови Нацполіціі. Раніше відомство очолювала Деканоїдзе, але вона звільнилася в листопаді 2016 року. Обов'язки голови Нацполіціі тимчасово виконує Вадим Троян. 25 січня стало відомо, що Троян, а також голова київського управління поліції Андрій Крищенко відмовилися від подальшої участі в конкурсі.

Аваков повідомив 26 січня, що має намір внести кандидатуру на посаду голови Нацполіціі на розгляд Кабміну наступного тижня.

Член конкурсної комісії Євген Захаров відзначав, що залишилося 10 претендентів на цю посаду.