Мовний омбудсмен: Чи відчуваю я підтримку Зеленського? Ми не знайомі

Кремінь розповів, що тісно співпрацює з Кабміном
Фото: radiosvoboda.org
Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь розповів, що сподівається на співпрацю з президентом України Володимиром Зеленським та його офісом.

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло в ефір 23 січня, розповів, що не зустрічався із президентом України Володимиром Зеленським.

Журналіст запитав, чи відчуває Кремень як мовний омбудсмен підтримку президента.

Уповноважений спочатку зазначив, що журналісти "Радіо Свобода" вже ставили йому таке запитання, але коли ведучий заперечив, що відтоді вже минуло пів року, відповів: "Ми не знайомі. Відповідно у нас не було зустрічей. Відповідно з Офісу президента мені ще ніхто не телефонував. Але я сподіваюся, що у нас така співпраця буде".

Омбудсмен додав, що досить тісно співпрацює з Кабміном.

"Ми співпрацюємо. І я маю можливість зустрічатися і з прем’єр-міністром України, і з міністрами", – сказав він.

Відповідно до закону про забезпечення функціонування української мови як державної, уповноваженого із захисту української мови призначає і звільняє Кабінет Міністрів України.

Уповноважений має подавати Кабміну пропозиції щодо реалізації державної політики стосовно захисту мови і задоволення мовних потреб українців, які проживають за кордоном; має моніторити виконання законодавства про державну мову, розглядати скарги громадян на невиконання відповідних законів, може складати протоколи і застосовувати стягнення.

Уряд призначив Креміня на цю посаду 8 липня 2020 року.