Мовний омбудсмен розповів про скарги в зв'язку з необхідністю обслуговувати українською мовою

Кремінь: Щодо злісних порушників ми будемо діяти рішуче
Фото: Уповноважений Із захисту державної мови / Facebook
Мовний омбудсмен України Тарас Кремінь зазначив, що останні кілька днів у його офіс скаржаться переважно на контент сайтів, реклами і вивісок.

В офіс уповноваженого із захисту державної мови після набуття 16 січня чинності норми закону про обслуговування українців українською мовою надійшло приблизно 100 звернень.

Про це 18 січня в ефірі телеканала "Україна 24" повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

"За ці кілька днів до нас надійшло вже близько 100 звернень, частину з них ми будемо оформляти як скарги і вживати заходів державного контролю. Переважно вони стосуються в тому числі контенту окремих інтернет-сайтів, реклами, вивісок", – сказав він.

За словами мовного омбудсмена, з кожним випадком будуть "розбиратися і з'ясовувати, відправляти свої рекомендації".

"Щодо злісних порушників ми будемо діяти рішуче", – заявив Кремінь.

16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної. У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади й місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів.

Експерти з конституційного права з Венеціанської комісії розкритикували низку положень українського мовного закону. У комісії зауважили, що мовне питання не має стати джерелом міжетнічної напруженості в Україні.