МЗС Індії про війну в Україні: У нас немає мирного плану, розмовляємо з обома сторонами

Індія передає в Москві, про що говорить у Києві, і навпаки – Джайшанкар
Фото: ЕРА

Індія контактує з Україною й країною-агресором Росією, сподіваючись на встановлення миру. Про це міністр закордонних справ країни Субраманьям Джайшанкар заявив 24 вересня у США, пише The Hindu.

За його словами, "не так багато країн і лідерів, які мають бажання чи здатність взаємодіяти з обома сторонами".

Глава індійської дипломатії вважає, що вторгнення РФ в Україну не буде припинено на полі бою. Делі "розмовляє з обома сторонами", щоб прискорити закінчення війни й розпочати серйозні переговори між двома країнами, цитує його видання.

Глава МЗС не приховує, що Індія передає в Москві, про що говорить у Києві, і навпаки.

"Це свого роду експеримент, яким ми займаємося. Я маю на увазі, що в нас немає мирного плану... Мені здається, що обидві сторони цінують це", – поділився Джайшанкар.

23 вересня президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді провели переговори в Нью-Йорку, це була їхня третя зустріч із початку повномасштабної війни. Після неї Моді заявив в Х, що Індія "підтримує якнайшвидше врегулювання конфлікту в Україні й відновлення миру та стабільності".

Контекст:

Індія із самого початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, однак індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, з якою вони зберігають тісні зв'язки з часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, підтримуючи тим самим економіку країни-агресора.

23 серпня Моді приїхав в Україну після візиту в Польщу. То був перший візит індійського прем'єра в Україну. Біля меморіалу вбитих Росією дітей він із Зеленським ушанував пам'ять українських дітей, життя яких забрала російська агресія. Після цього відбулися переговори за участю лідерів країн. Моді під час зустрічі зазначив, що Індія "підтримує повагу до суверенітету й територіальної цілісності" України. Також прем'єр Індії "кілька разів назвав війну війною", розповіли в ОП.

В інтерв'ю індійським ЗМІ, опублікованому 25 серпня, Зеленський висловив думку, що Моді хоче миру більше, ніж нелегітимний російський президент Володимир Путін. Зеленський також повідомив, що запропонував провести другий саміт миру в Індії, але за умови, що вона підтримає перше комюніке.