Зеленський провів уже третю за рік зустріч із прем'єром Індії. Вони обговорили підготовку до саміту миру

Зеленський повідомив, що вони з Моді обговорили підготовку до другого саміту миру
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 23 вересня у Нью-Йорку провів зустріч із прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Про це поінформував пресцентр ОП.

"Уже третя двостороння зустріч із прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді за цей рік. Динамічно розвиваємо наші відносини. І працюємо разом, щоб зміцнювати співпрацю в різних сферах", – написав в Х Зеленський.

За його словами, вони з Моді обговорили посилення взаємодії на міжнародних майданчиках, зокрема ООН і G20, а також реалізацію формули миру й підготовку до другого саміту миру.

"Предметно обговорили наявні можливості. Вдячний за чітку підтримку нашого суверенітету й територіальної цілісності", – наголосив Зеленський.

Як зазначили в ОП, Зеленський і Моді обговорили реалізацію співпраці за напрямами, про які домовилися під час історичного візиту прем'єра Індії до Києва місяць тому.

"Ішлося про активізацію торговельно-економічного та оборонного співробітництва, залучення Індії до повоєнної відбудови, а також взаємодію в галузях освіти, науки та культури", – ідеться в повідомленні.

Моді заявив в Х, що під час зустрічі із Зеленським підтвердив, що Індія "підтримує якнайшвидше врегулювання конфлікту в Україні й відновлення миру і стабільності".

"Ми налаштовані на реалізацію результатів мого візиту до України минулого місяця з метою зміцнення двосторонніх відносин", – наголосив прем'єр Індії.

Контекст:

Індія із самого початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, однак індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, із якою вони зберігають тісні зв'язки із часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, підтримуючи тим самим економіку країни-агресора.

23 серпня Моді приїхав до України після візиту в Польщу. Це був перший візит індійського прем'єра в Україну. Біля меморіалу вбитих Росією дітей він із Зеленським ушанував пам'ять українських дітей, життя яких забрала російська агресія. Після цього відбулися переговори за участю лідерів країн. Моді під час зустрічі зазначив, що Індія "підтримує повагу до суверенітету й територіальної цілісності" України. Також прем'єр Індії "кілька разів назвав війну війною", розповіли в ОП.

За підсумками зустрічі із Зеленським Моді заявив, що РФ й Україні доведеться "сісти разом і шукати шляхи виходу з кризи".

В інтерв'ю індійським ЗМІ, опублікованому 25 серпня, Зеленський висловив думку, що Моді хоче миру більше, ніж нелегітимний російський президент Володимир Путін. Зеленський також повідомив, що запропонував провести другий саміт миру в Індії, але за умови, що вона підтримає перше комюніке.