Єрмак розповів, після чого Моді погодився відвідати Україну

19 липня в Київ надіслали повідомлення про те, що Моді визначився з датою візиту в Україну, розповів Єрмак
Фото: president.gov.ua

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді погодився приїхати в Україну після того, як країна-агресор РФ завдала ракетного удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві в липні й подальших нарікань українського президента Володимира Зеленського в бік індійського політика. Про це 23 серпня в ефірі національного телемарафону розповів глава ОП Андрій Єрмак, відеозапис опублікували в YouTube каналу "Ми – Україна".

8 липня Моді відвідав РФ уперше після початку її повномасштабного вторгнення в Україну. У день, коли Моді зустрічався з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним, російська армія масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, дитячу лікарню "Охматдит" у Києві. Зеленський тоді зазначив у Х, що "це величезне розчарування й нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі у Москві в такий день". Після цього МЗС Індії викликало посла України.

Як розповів Єрмак, у нього також відбулася телефонна розмова з радником Моді з питань нацбезпеки Аджитом Кумаром Довалом 18 липня.

"Я дуже відверто й відкрито йому сказав, що відбулося, що це була спланована атака проти нашого "Охматдиту", де лікуються наші дітки, і що це теракт, що Росія – країна-агресор, і чому президент абсолютно вірно тоді зробив цей твіт, відіслав цей меседж", – підкреслив Єрмак.

За його словами, саме після цієї розмови за 24 години в Київ надіслали повідомлення про те, що Моді визначився із датою візиту.

Після цього розпочали командну роботу з підготовки візиту, резюмував Єрмак.

Контекст:

Індія з початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, проте індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, з якою зберігає тісні зв'язки з часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, тим самим підтримуючи економіку країни-агресора.

23 серпня Моді приїхав до України після візиту в Польщу. Це перший візит індійського прем'єра в Україну. Біля меморіалу вбитих Росією дітей він із Зеленським ушанував пам'ять українських дітей, життя яких забрала російська агресія. Після цього відбулися переговори за участю лідерів країн.

Моді під час зустрічі зазначив, що Індія "підтримує повагу до суверенітету й територіальної цілісності" України. Також прем'єр Індії "кілька разів назвав війну війною", розповів Єрмак.