МЗС Індії викликало посла України через слова Зеленського про "розчарування" в Моді

Моді зустрівся з Путіним у день обстрілу України з великими жертвами
Фото: Ministry of External Affairs, Government of India / Facebook

Міністерство закордонних справ Індії викликало посла України Олександра Поліщука через критику на адресу прем'єр-міністра Нарендри Моді з боку президента України Володимира Зеленського. Про це 16 липня повідомило The Economic Times.

За даними видання, індійська сторона звернулася до дипломата по пояснення 15 липня. Також Індія відклала засідання спільної робочої групи з культури.

8 липня, у день, коли Моді зустрічався в Москві з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним, армія країни-агресора масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, Національну лікарню "Охматдит" у Києві.

"Це величезне розчарування й нищівний удар по мирних зусиллях ‒ бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день", – написав Зеленський в Х.

Контекст:

8 липня Моді відвідав РФ уперше після початку повномасштабної війни, яку розв'язав Кремль в Україні. Індія ухиляється від відкритого засудження Росії й утримується від голосування за резолюції Організації Об'єднаних Націй, які засуджують Кремль.

NDTV повідомило 9 липня, що Моді в неформальній розмові з Путіним виступив із прямим закликом припинити війну в Україні. Він нібито заявив, що "немає рішення на полі бою", а "діалог і дипломатія – це шлях уперед". Крім того, індійський прем'єр домігся від російської сторони рішення випустити з країни всіх завербованих на війну громадян Індії.