МЗС Росії прокоментувало висновки Організації із заборони хімічної зброї про отруєння Навального

МЗС Росії збирається надати своє бачення ситуації отруєння Навального
Фото: Russian Foreign Ministry - МИД России / Facebook

Отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального і висновки Організації із заборони хімічної зброї про використання нервово-паралітичної речовини із групи "Новачок" у міністерстві закордонних справ Росії назвали фантастичною історією з конспірологічним сценарієм.

Росія збирається надати своє бачення ситуації взаємодії Німеччини та секретаріату Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у справі про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Таку заяву оприлюднила пресслужба МЗС РФ 6 жовтня.

"Фантастична, по суті, історія, ініційована з подання Берліна його євроатлантичними союзниками вкупі з керівництвом технічного секретаріату ОЗХЗ, одержала своє продовження за заздалегідь спланованим конспірологічним сценарієм", – ідеться в повідомленні.

У МЗС пообіцяли надати державам – учасникам ОЗХЗ "хронологію залаштункових маніпуляцій основних дійових осіб цієї вистави".

"Хотіли б нагадати, що численні запити Генеральної прокуратури Російської Федерації, адресовані відповідно до Європейської конвенції про надання правової допомоги 1959 року владі Німеччини, Франції та Швеції, залишаються без відповіді й нібито їх усе ще розглядають", – зазначили у МЗС.

ОЗХЗ 6 жовтня підтвердила, що в організмі Навального виявили біомаркери інгібітору холінестерази. Ідеться про маловідому нервово-паралітичну речовину, якої не внесено в офіційний список.

20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика. Навальний перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без свідомості. Уранці 22 серпня його літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

2 вересня німецький уряд повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який взяли у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви Берліна про отруєння Навального не підкріплені фактами. Голова Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджує, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Навальний був у комі 18 днів. Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про виведення Навального з медичної коми і від'єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще й уже зводиться на ноги. 22 вересня Навального виписали із клініки, він проходить реабілітацію.

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас заявив, що Євросоюз введе санкції проти Росії в тому разі, якщо висновки німецької, шведської та французької лабораторій про отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердять експерти Організації із заборони хімічної зброї.