МЗС України: Країни "білого шенгенського списку" згодні надати українцям безвіз

Безвіз із ЄС відкриє для українців можливості безвізових поїздок ще у цілу низку країн, заявили у МЗС України
Фото: victoriyaoleynik / Instagram

У Міністерстві закордонних справ повідомили, що безвізовий режим з ЄС автоматично відкриє шлях для формалізації рішення про безвізові поїздки для українських громадян ще в 30 країн світу.

Уведення Європейським союзом безвізового режиму для громадян України дасть змогу лібералізувати візовий режим із приблизно 30 країнами так званого білого шенгенського списку, серед яких є держави Європи, Північної і Південної Америки, Перської затоки та Азії.

Про це йдеться в коментарі на сайті МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що переговори з цією групою країн тривали протягом 2015–2017 років. У підсумку уряди цих держав висловили готовність надати українцям право безвізових подорожей в односторонньому порядку або на підставі двосторонніх домовленостей після набуття чинності відповідного рішення ЄС.

"Таким чином, безвізовий режим з ЄС автоматично відкриває шлях для формалізації рішення про безвізові поїздки для українських громадян до країн так званого білого шенгенського списку", – підкреслили у МЗС.

Країни "білого списку" мають безвізовий режим із ЄС. Як зазначено на сайті "Офіційного журналу" Європейського союзу, у цьому списку приблизно 60 країн і територій, включно зі США, Канадою, Мексикою, Аргентиною, Бразилією, Японією, Малайзією, Тайванем, Сінгапуром, Австралією, Новою Зеландією, ОАЕ.

В інтерв'ю телеканалу "1+1" президент України Петро Порошенко сказав, що надання Європейським союзом безвізового режиму для України дасть змогу автоматично отримати безвіз із 35 країнами Азії та Латинської Америки. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час брифінгу 12 травня висловив сподівання, що найближчим часом Україні вдасться установити безвізовий режим з усіма країнами так званого білого шенгенського списку.

9 березня 2017 року комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ затвердив проект законодавчої резолюції про надання Україні безвізу.

6 квітня Європейський парламент підтримав рішення про надання Україні безвізового режиму. 26 квітня його схвалив комітет постійних представників країн – членів Європейського союзу, а 11 травня – Рада Європейського союзу на рівні міністрів сільського господарства та риболовлі.

Очікують, що 17 травня Порошенко в Страсбурзі в будівлі Європейського парламенту підпише угоду про безвізовий режим. Вона набуде чинності через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі" ЄС.