На акції "SaveФОП" під Радою сталися зіткнення, поліція затримала п'ятьох людей. Відео

Протестувальники не реагували на вимоги звільнити проїзну частину та влаштували штовханину, заявили в поліції
Фото: kyiv.npu.gov.ua

У Києві зранку 17 лютого під Верховною Радою відбувалася чергова акція протесту руху підприємців "SaveФОП". У поліції Києва повідомили про затримання п'ятьох учасників акції.

"Під час заходу частина громадян вийшла на вулицю Грушевського, чим перешкоджала руху транспортних засобів. На вимоги правоохоронців звільнити проїжджу частину вони не реагували, а відтак поліцейські відтіснили учасників акції на тротуар. Найбільш активні при цьому влаштували штовханину", – ідеться в повідомленні.

П'ятьох чоловіків, які "влаштували конфлікт із правоохоронцями та не виконували законні вимоги поліцейських", доправили до районного відділення поліції.

Відео: Поліція Києва / YouTube

Vgorode пише, що через акцію підприємців було перекрито Майдан Незалежності та Хрещатик.

Контекст:

Верховна Рада 20 вересня 2019 року ухвалила законопроєкт, який зобов'язує ФОП використовувати реєстратори розрахункових операцій (як звичайні POS-термінали, так і програмні). Норма про застосування РРО фізособами-підприємцями з другої до четвертої групи мала набути чинності з 1 січня 2021 року.

Після акцій протесту ФОП Верховна Рада ухвалила закон про відтермінування введення касових апаратів. Згідно із законом, застосування знижених фінансових санкцій за порушення бізнесом окремих вимог закону про використання РРО під час проведення розрахункових операцій було продовжено до 1 січня 2022 року.

У 2021 році підприємці й далі протестували, вимагаючи залишити спрощену систему оподаткування, але Рада провалила відповідне голосування. Додаткове відтермінування РРО відмовилася підтримувати монобільшість.

Тож із січня 2022 року платники єдиного податку другої четвертої груп, які проводять розрахунки готівкою, мають застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій, нагадують у Кабміні.

25 січня, першого ж пленарного дня Ради 2022 року, у центрі Києва знову почалися протести.