На саміті БРІКС Росії не вдалося нав'язати свою позицію щодо війни проти України – МЗС України

У МЗС заявили, що РФ планувала використати саміт БРІКС для розколу світу
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Підсумкова декларація саміту БРІКС, який відбувається в російській Казані, свідчить, що країна-агресор Росія не змогла нав'язати учасникам саміту свою позицію щодо війни проти України. Про це 23 жовтня заявило Міністерство закордонних справ України.

Відомство звернуло увагу, що Україні присвячений лише п. 36 підсумкової декларації. Дослівно він звучить так: "Ми нагадуємо про національні позиції щодо ситуації в Україні та навколо неї, окреслені на відповідних форумах, включно з РБ ООН та ГА ООН. Ми наголошуємо, що всі держави мають діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у всій їхній повноті та взаємопов'язаності. Ми із задоволенням фіксуємо відповідні пропозиції про посередництво та добрі послуги, які мають забезпечити мирне врегулювання конфлікту за допомогою діалогу та дипломатії".

У МЗС України вважають, що ці формулювання свідчать про те, що РФ зазнала фіаско.

"Вважаємо, що цей текст фактично свідчить, що Росії не вдалося "експортувати" учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку і глобальної архітектури безпеки через агресію проти України. Спроби Москви нав'язати уявлення про нібито альтернативну позицію так званого Глобального Півдня щодо російської агресії проти України зазнали чергового фіаско", – ідеться в заяві МЗС.

На думку українських дипломатів, декларація продемонструвала, що БРІКС як об'єднання не має єдиної позиції щодо російської агресії проти України.

"Переконані, що це пов'язано з підтримкою абсолютною більшістю цих країн цілей і принципів Статуту ООН, про що також ідеться в декларації. Така підтримка несумісна з підтримкою агресії чи зміни кордонів силою, а отже, несумісна з підтримкою Росії та її агресивної війни проти України. Саміт БРІКС, який Росія планувала використати для розколу світу, лише вчергове засвідчив, що світова більшість залишається на боці України в її прагненні гарантувати встановлення всеохоплюючого, справедливого і сталого миру на основі поваги до міжнародного права і Статуту ООН, включно із принципом територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах", – вважає МЗС.

В українському відомстві підкреслили, що єдиним шляхом досягнення цього залишається українська формула миру, і закликали приєднуватися до її втілення всі країни, "які стоять на боці міжнародного права, а не права сили".

Контекст:

БРІКС – об'єднання найбільших економік світу, що розвиваються. Його заснували 2006 року чотири держави – Бразилія, Росія, Індія і Китай. Зараз у нього також входять ПАР, Іран, Єгипет, Ефіопія та Об'єднані Арабські Емірати. Сукупно у цих країнах проживає понад 40% населення світу.

Цього року саміт БРІКС проводять у російській Казані з 22-го до 24 жовтня. Як повідомляють на сайті саміту, до Казані приїхали лідери майже всіх цих країн, включно із главою КНР Сі Цзіньпіном і прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді, за винятком Ефіопії (представляє прем'єр-міністр) і Бразилії (представляє міністр закордонних справ, президент минулого тижня дістав травму голови і скасував поїздку).

Окрім того, на саміт БРІКС приїхав генсек ООН Антоніу Гутерріш. На 24 жовтня заплановано його зустріч із нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. У МЗС України розкритикували рішення Гутерріша "прийняти запрошення до Казані від воєнного злочинця Путіна", назвали його "неправильним вибором, який не сприяє справі миру", і нагадали, що генсек ООН відмовився приїхати на перший саміт миру, який відбувся у Швейцарії цього літа.