Президент Бразилії не полетить до Росії на саміт БРІКС. Причина – травма голови

Лула не полетить до РФ через рекомендації медиків
Фото: EPA

Президент Бразилії Лула да Сілва не буде присутнім в Росії на запланованому на 22–24 жовтня саміті країн БРІКС (РФ і низки країн Азії, Близького Сходу, Африки й Латинської Америки) через проблеми зі здоров'ям. Про це 20 жовтня оголосив сайт уряду з посиланням на інформацію із президентської резиденції.

"Президент Лула візьме участь у 16-му саміті БРІКС за допомогою відеоконференції", – ідеться в повідомленні.

Влада Бразилії пояснила, що Лула "за медичними показаннями не поїде на саміт БРІКС через тимчасові перешкоди для тривалих перельотів".

В опублікованому медичному висновку йдеться, що 19 жовтня з Лулою стався "побутовий нещасний випадок із тупою травмою в потиличній області", і після огляду медики "порадили уникати далеких авіаперельотів", але він може займатися "іншими видами діяльності".

У Бразилії зазначили, що це буде перший саміт БРІКС за участю п'яти нових членів блоку: Єгипту, Ірану, Об'єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії й Ефіопії.

"Російське головування запросило на зустріч приблизно 30 країн і міжнародних організацій", – написали на урядовому сайті Бразилії.

Видання Globo пише, що Лулі наклали п'ять швів, тож він не вилетів до РФ 20 жовтня, як було заплановано.

Контекст:

Саміт БРІКС відбудеться 22–24 жовтня в Казані (Російська Республіка Татарстан).

Раніше від прибуття на саміт БРІКС відмовився президент Сербії Олександр Вучич. Його туди запрошував нелегітимний президент РФ Володимир Путін.

На саміт, зокрема, погодився прилетіти голова КНР Сі Цзіньпін.