У Туреччині підтвердили намір вступити у БРІКС

Туреччина прагне стати членом БРІКС
Фото: EPA

Речник Партії справедливості та розвитку Туреччини Омер Челік підтвердив, що країна розпочала процес вступу в об’єднання держав БРІКС. Про це йдеться в його заяві, яку 3 вересня цитує турецьке видання Yeni Şafak.

За словами Челіка, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що країна прагне стати членом БРІКС.

"Ця наша вимога зрозуміла, процес триває. Конкретних зрушень у цьому плані поки немає. Якщо вони будуть, ми про них розповімо", – зазначив Челік.

Контекст:

БРІКС – міждержавне об'єднання, створене 2009 року. Спочатку в нього входили Росія, Бразилія, Індія й Китай. 2010 року приєдналася Південна Африка, 2024 року – Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Іран, Ефіопія. Спочатку повідомляли, що Саудівська Аравія теж вступила в організацію 2024 року, але пізніше офіційні джерела сказали Reuters, що країна досі розглядає можливість приєднання до блоку. У БРІКС також запрошували Аргентину, але президент країни Хав'єр Мілей відмовився від цього.

2 вересня агентство Bloomberg писало, що Туреччина офіційно подала заявку на вступ у БРІКС, оскільки прагне посилити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами своїх традиційних західних союзників.