США попередили Туреччину про ймовірні санкції через військовий експорт у Росію

США наполягають, щоб Туреччина припинила постачати РФ товари для виробництва зброї
Фото: EPA

Вашингтон попередив Туреччину про "наслідки", якщо країна не скоротить експорт до країни-агресора Росії військової техніки США. Про це 7 серпня пише видання Financial Times із посиланням на високопосадовця міністерства торгівлі США.

Помічник міністра торгівлі, який очолює зусилля США щодо недопущення потрапляння чутливих технологій до рук противників Америки, Меттью Аксельрод нещодавно зустрівся з турецькими чиновниками й керівниками в Анкарі й Стамбулі у межах зусиль щодо припинення незаконної торгівлі. Його послання, за словами джерела, полягало в тому, що Туреччина має старанніше працювати над обмеженням торгівлі американськими чипами й іншими деталями, які мають вирішальне значення для війни РФ проти України.

Сам Аксельрод зазначив у заяві для Financial Times, що США потрібно побачити "швидкий прогрес" з боку турецької влади й промисловості в галузі обмеження експорту у РФ. Інакше, за словами посадовця, у США "не буде іншого вибору", окрім як застосувати санкції до тих, хто оминає експортний контроль.

США особливо стурбовані тим, що Туреччина стала основним вузлом, через який у РФ ідуть західна електроніка, включно з процесорами, картами пам'яті й підсилювачами, а також верстати. Усе це використовують для виготовлення російських ракет і безпілотників, ідеться в публікації.

За даними американського міністерства, Туреччина є другим за величиною у світі джерелом після Китаю високопріоритетних товарів американського походження. За словами Аксельрода, Москва намагається використовувати торговельну політику Туреччини для доступу до американських деталей.

Міністерство торгівлі США вже додало 18 турецьких компаній до свого чорного списку через цю торгівлю. Також відомство ввело окремі санкції проти низки турецьких компаній, які, ймовірно, забезпечують російський військово-промисловий комплекс.

Міністерство торгівлі Туреччини відмовилося коментувати звинувачення США.