На виборах партія "Відродження" має намір претендувати на статус "третьої сили" – політолог Золотарьов

Андрій Золотарьов: Опозиційність партії не буде тотожною позиції Опоблоку
Фото: Золотарев Андрей / Facebook

Опозиційність партії "Відродження" щодо курсу, який проводить влада, стає цілком очевидною, уважає політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

На найближчих виборах партія "Відродження" буде претендувати на статус "третьої сили", такий висновок зробив політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, проаналізувавши підсумки з'їзду партії, який пройшов у Києві 20 квітня. З'їзд підтвердив, що партія вирішила проблему ідеологічної "безликості", у якій їй раніше дорікали, пише він на своїй сторінці у Facebook.

"З огляду на ухвалену на з'їзді політичну платформу, опозиційність партії щодо курсу, який проводить влада, стає цілком очевидною. До того ж ідеться не про градус-другий праворуч або ліворуч, а про кардинальну зміну курсу, стратегію власного шляху України з опорою, насамперед, на свої сили. Було заявлено, що партія відкидає шлях формування України як аграрного й сировинного придатка країн "золотого мільярда", що реалізують сьогодні, і вимагає поставити в основу соціально-економічних перетворень інтереси України, а не інтереси партнерів", – зазначив політолог.

Він уважає, що погляд "Відродження" на розвиток країни відрізняється від бачення Опозиційного блоку.

"Опозиційність партії не буде тотожною позиції Опоблоку – "Відродження" має намір претендувати на статус "третьої сили". Зайнявши нішу між прибічниками євроінтеграції та силами з проросійською орієнтацією, наполягаючи на позиції власного шляху для України. Очевидно, щоб нівелювати ризики, пов'язані з опозиційністю партійного курсу, Віталій Хомутиннік (голова політради, народний депутат України. – "ГОРДОН") відходить на другий план, брати участь у виборах він не буде, а зосередиться на керівництві передвиборчим штабом. На перший план виходить Віктор Бондар (голова партії "Відродження".  – "ГОРДОН"), він не пов'язаний особистими бізнес-інтересами, відповідно, менш вразливий і може дозволити собі жорстку опозиційну риторику", – прогнозує Золотарьов.

Хомутиннік на з'їзді заявив, що партія має намір брати участь у найближчих президентських і парламентських виборах, будуть проводити відкриті праймеріз і вивчати соціологічні дослідження. Він назвав серед потенційних претендентів голову партії Віктора Бондаря та мера Харкова Геннадія Кернеса, а також заявив, що сам брати участі в праймеріз не буде.

"Відродження" в нинішньому парламенті сформувала депутатську групу, до якої входить 24 нардепи, очолюють її Віталій Хомутиннік і Віктор Бондар.