НАБУ оскаржить закриття провадження щодо "Роттердам плюс"

НАБУ заявило, що оскаржить закриття провадження щодо "Роттердам плюс"
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Закриття кримінального провадження, в межах якого розслідували законність формули тарифоутворення "Роттердам плюс", суперечить принципу верховенства права, вважають у Національному антикорупційному бюро України.

Національне антикорупційне бюро України має намір оскаржити закриття кримінального провадження, в межах якого розслідували законність формули тарифоутворення "Роттердам плюс". Про це йдеться в заяві НАБУ, опублікованій 28 серпня у Facebook.

"Рішення про закриття справи "Роттердам плюс" суперечить засадам верховенства права, тому НАБУ оскаржить його до генпрокурора та в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", – ідеться в повідомленні.

У НАБУ заявили, що розслідування було на завершальній стадії. "Детективи зібрали всі необхідні та переконливі докази для скерування його до суду і доведення винуватості підозрюваних. Про підозру повідомили шести особам, унаслідок дій яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків, що підтверджено відповідною експертизою", – зазначили в бюро.

В антикорупційному бюро стверджують, що прокурор САП – процесуальний керівник у справі "за весь час розслідування жодного разу не витребував матеріали провадження для вивчення, не запитував у слідства, чи дійсно вичерпані можливості доказування, і два дні тому обговорював на нараді, як краще рухатися по справі далі".

"Замість того, щоб скерувати справу до суду, з незрозумілих детективам причин він несподівано ухвалив рішення про закриття справи нібито на підставі відсутності достатніх доказів та можливостей їх здобути. НАБУ категорично не згодне з таким рішенням. Ми переконані, що вирішення долі цього провадження поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам громадянського суспільства і держави", – ідеться в заяві.

Формула "Роттердам плюс" діяла для розрахунку вартості вугілля, на підставі якої встановлювали прогнозну вартість електроенергії для промислових споживачів у 2016–2019 роках. Вона передбачала включення вартості доправлення вугілля від хабів Амстердам – Роттердам – Антверпен для всього вугілля. Формулу було скасовано 1 липня 2019 року із запровадженням ринку електроенергії.

Кримінальне провадження за фактом впровадження формули було відкрито в березні 2017 року. 8 серпня 2020-го минав термін проведення розслідування. Згідно із Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв'язку з відсутністю складу злочину.

12 серпня НАБУ повідомило, що розслідування у справі припинено "на період отримання матеріалів виконання міжнародних запитів".

28 серпня журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на джерело, повідомив, що процесуальний керівник справи "Роттердам плюс" прокурор САП Віталій Пономаренко вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань постанову про закриття справи.