НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом можливого незаконного збагачення нардепа Лещенка

НАБУ перевірить законність придбання квартири за 7,5 млн грн нардепом Лещенком
Фото: Сергій Лещенко / Facebook

Суд задовольнив клопотання НАБУ й надав детективам доступ до виправлених електронних декларацій народного депутата від фракції БПП Сергія Лещенка за 2015 і 2016 роки.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) 22 лютого 2018 року відкрило кримінальне провадження щодо народного депутата від фракції Блоку Петра Порошенка Сергія Лещенка. Про це йдеться в постанові Солом'янського суду від 6 квітня.

Провадження відкрито "за фактом набуття народним депутатом у власність активів, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами" (ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу).

Суд задовольнив клопотання НАБУ й надав детективам доступ до виправлених електронних декларацій Лещенка за 2015 і 2016 роки. У НАБУ буде місяць, щоб ознайомитись із запитуваними даними.

6 вересня 2016 року з'явилася інформація, що Лещенко купив нову квартиру площею приблизно 200 м&³2; у центрі Києва за 7,5 млн грн.

У відповідь Лещенко заявив, що йому нічого приховувати, тому він зареєстрував нерухомість на себе, і додав, що в 2013–2014 роках задекларував понад $100 тис. доходу. За словами депутата, половину суми на купівлю квартири він зайняв в Олени Притули, а інші гроші взяв у коханої жінки – діджея Анастасії Топольської, яка пізніше повідомила, що її гонорари коливаються від €2 тис. до €7 тис.

НАБУ під час інформаційно-аналітичної перевірки не визнало незаконним придбання Лещенком квартири, однак виявило низку інших адміністративних порушень.

4 квітня 2018 року голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що, згідно з аналізом доходів і витрат, Лещенко не міг дозволити собі купити квартиру в центрі Києва за $350 тис. Він зазначив, що в Єдиний реєстр досудових розслідувань було внесено дані про купівлю Лещенком квартири.