НАБУ сьогодні провело низку обшуків у справі про зловживання в "Укроборонпромі", зокрема в Гладковських – Ситник

Ситник: Сьогодні було проведено ряд обшуків – біля 20
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

За словами керівника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника, правоохоронці обшукали будинки колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського і його сина Ігоря, також слідчі дії відбулися за місцем проживання інших фігурантів журналістського розслідування програми "Наші гроші".

Національне антикорупційне бюро України провело низку обшуків у фігурантів журналістського розслідування програми "Наші гроші" про зловживання в "Укроборонпромі", зокрема за місцем проживання колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського і його сина Ігоря, заявив 7 березня на брифінгу керівник НАБУ Артем Ситник, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Виходячи з того, що ми побачили в тих сюжетах, ми зареєстрували два провадження. У рамках одного з них сьогодні було проведено ряд обшуків – біля 20, у тому числі і за місцем проживання Ігоря та Олега Гладковських, Віталія Жукова, Андрія Рогози та інших громадян. Зараз слідчі дії тривають", – сказав Ситник.

25 лютого 2019 року програма "Наші гроші" опублікувала перші дві частини розслідування про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили мінімум 250 млн грн під час війни на Донбасі. Журналісти стверджують, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандою вживані запчастини до військової техніки в Росії й у два – чотири рази дорожче перепродували їх заводам "Укроборонпрому". Такою "прокладкою" був, зокрема, завод "Кузня на Рибальському", який до 2018 року належав президенту України Петрові Порошенку.

Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь також нинішній глава "Укроборонпрому" Павло Букін, Олег Гладковський, його син Ігор.

26 лютого народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко заявила, що Гладковський-старший і "Укроборонпром" планують подати до суду на журналістів. На час проведення розслідування Олег Гладковський зняв із себе обов'язки першого заступника секретаря РНБО, президент Петро Порошенко підтримав його відставку і висунув вимогу до правоохоронних органів терміново перевірити інформацію, викладену в програмі.

4 березня Порошенко повідомив, що підписав укази про звільнення Гладковського.