НАБУ закрило провадження про незаконне збагачення Демчини – ЗМІ

САП занесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом незаконного збагачення Демчини 10 березня 2017 року
Фото: radiosvoboda.org

За словами джерела "Українських новин", Національне антикорупційне бюро України закрило кримінальне провадження щодо першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчини у зв'язку з рішенням Конституційного Суду України про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Національне антикорупційне бюро України закрило кримінальне провадження щодо ймовірного незаконного збагачення першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчини, повідомило 20 березня джерело "Українських новин" у правоохоронних органах.

За словами співрозмовника агентства, провадження закрили 18 березня на підставі рішення Конституційного Суду України, який скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

7 вересня 2018 року старший детектив Національного антикорупційного бюро Сергій Яндюк підготував повідомлення про підозру Демчині у незаконному збагаченні. Перший заступник голови СБУ заявив про незаконність підозри, складеної проти нього співробітниками НАБУ. На його думку, у їхніх діях є ознаки службового підроблення, втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та спроби притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Генпрокуратура відкрила щодо Яндюка кримінальне провадження, повідомив Демчина 14 вересня. Перший заступник голови СБУ також заявив, що НАБУ переслідує його через помсту за те, що його відомство розкрило низку кримінальних правопорушень та зловживань з боку працівників Національного антикорупційного бюро України.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура занесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом незаконного збагачення Демчини 10 березня 2017 року. Перед цим у ЗМІ було опубліковано розслідування про майно заступника голови СБУ. У Службі безпеки заявили, що чиновник сам звернувся в НАБУ з проханням відкрити кримінальне провадження та перевірити опубліковану неправдиву, на його думку, інформацію про його статки.

26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) такою, що не відповідає Основному закону, і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ст. 62 і 63 Конституції).