НАБУ затримало мера Мукачева та голову одного з районів за підозрою у земельних махінаціях

Дії Балоги спричинили 74,9 млн грн збитків, стверджують у НАБУ
Фото: nabu.gov.ua

Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру у зловживанні службовим становищем міського голову Мукачева Андрія Балогу. Про це відомство проінформувало 25 червня.

Правоохоронці вважають його, а також низку інших осіб причетними до продажу за заниженою вартістю земельної ділянки в центрі Мукачева площею понад 3 га.

"Міський голова забезпечив прийняття на сесії міськради рішення про продаж за заниженою майже в дев'ять разів ціною ділянки приватному товариству, фактичним контролером якого є голова районної ради, колишній нардеп. Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. У результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн", – ідеться в повідомленні НАБУ.

За даними слідства, мер Мукачева також ухвалив особисте рішення про надання покупцю розстрочки на пів року. Збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн, підрахували в бюро.

Про підозру Балогу повідомили за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (скоєння злочину за попередньою змовою та зловживання службовим становищем).

Окрім нього, у справі фігурують голова однієї з районних рад, ексначальник відділу комунальної власності та земельних відносин міськради, двоє власників компанії з оцінки землі й спеціаліст-оцінювач. У НАБУ поінформували, що всіх їх затримали.

Закарпатський журналіст Віталій Глагола пише у Telegram, що затриманий голова місцевої ради – голова Мукачівської райради Михайло Лань.

Контекст:

10 жовтня 2023 року в Балоги, голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо та у низці компаній провели обшуки через підозру в корупційній схемі продажу комунальної землі навколо стадіону "Авангард". Про це виданню "ГОРДОН" повідомили джерела в Службі безпеки України.