Наглядовій раді та правлінню НАК "Нафтогаз" 2021 року виплатили $30 млн бонусів – ЗМІ

За 2020 рік компанія зазнала збитків на майже $700 млн
Фото: epravda.com.ua
За даними Kyiv Post, 12,7 млн отримав цьогоріч за роботу 2020-го тепер уже колишній голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

"Серед $30 млн бонусів, виплачених 2021 року шістьом топменеджерам, $12,7 млн виплачено голові "Нафтогазу" Андрієві Коболєву", – ідеться в публікації.

Автори пишуть, що цих даних немає в річному звіті компанії і що протягом 2020 року компанія зазнала збитків у розмірі майже $700 млн. Нинішній голова НАК Юрій Вітренко надіслав наглядовій раді листа щодо цього і закликав до більшої прозорості.

"Відсутність цієї частини у звіті 2020 року негативно впливає на імідж "Нафтогазу" і створює підґрунтя для зайвих спекуляцій. Ми твердо віримо в те, що ми будемо максимально відкритими щодо минулого, щоб домогтися успіху в майбутньому", – цитує видання документ.

Журналісти пишуть, що Коболєв і голова наглядової ради "Нафтогазу" Клер Споттісвуд не прокоментували ситуації, але раніше очільниця наглядової ради виступала за рішення не розкривати даних про зарплати і премії топменеджменту.

"Бути членами наглядової ради "Нафтогазу" також досить вигідно, оскільки його шестеро членів на чолі зі Споттісвуд заробляють $230 тис. на рік, хоча цю цифру також чітко не вказано у фінансовій звітності 2020 року", – зазначено у статті.

Контекст:

На початку квітня "Економічна правда" повідомляла з посиланням на звітність "Нафтогазу", що 2020 року група компаній зазнала збитків на рівні 36,93 млрд грн.

Члени правління НАК "Нафтогаз" збиткового для компанії 2020 року сумарно отримали 610,1 млн грн винагороди. Про це йдеться у звіті комітету з призначень і винагород 2020 року, який є в розпорядженні "Економічної правди".

28 квітня стало відомо, що Кабмін звільнив Коболєва з посади голови правління "Нафтогазу", на його місце призначили Вітренка, строк його повноважень – один рік.

НАЗК 1 липня надіслало голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" припис, у якому вимагає розірвати контракт із головою правління Юрієм Вітренком. В агентстві вважають, що Вітренко впливав на роботу "Нафтогазу", перебуваючи на посаді т.в.о. міністра енергетики, і в такий спосіб його призначення на пост голови НАК порушує закон. Вітренко сказав, що оскаржить цей припис у суді. На його думку, НАЗК "штампує приписи, навмисне поглиблюючи конфлікт".

14 червня аналогічне розпорядження агентство надсилало до Кабміну. Окружний адміністративний суд Києва 18 червня зупинив дію цього розпорядження, а Вітренко назвав його "прикладом вибіркового правосуддя". 30 червня відбулося засідання наглядової ради "Нафтогазу", на ньому вирішили перенести розгляд питання про можливе усунення Вітренка.