Наливайченко: Хто розстріляв Небесну сотню? Снайпери, зокрема іноземні

Наливайченко: Жоден альфівець не втік за кордон, усіх допитали
Фото: Сергей Крылатов / Gordonua.com

Колишній помічник президента Росії Владислав Сурков, генерали Федеральної служби безпеки РФ і офіцери, які нелегально прибували в Україну під час Майдану, можуть бути причетні до розстрілів активістів та застосування до них сили, заявив екс-глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Активістів на Майдані в Києві у 2014 році розстрілювали снайпери, серед яких були й іноземні. Про це заявив екс-глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко в ефірі авторської програми Дмитра Гордона "ГОРДОН" на каналі "112 Україна".

На питання: "Хто розстрілював Небесну сотню?" Наливайченко відповів: "Снайпери, серед них були й іноземні".

"Я впевнений у тому, що і Сурков (Владислав Сурков."ГОРДОН") – на той час помічник президента Путіна (президент Росії Володимир Путін. – "ГОРДОН"), – і три групи генералів та офіцерів ФСБ, які заїжджали нелегально, коли ми з вами, як і тисячі активістів, які були на Майдані, – це люди, причетні, зокрема, до розстрілів і незаконного застосування сили на Майдані", – додав він.

Він заявив, що в перші місяці після Майдану провели розслідування.

"Були оприлюднені розсекречені місця розстановки снайперських пар, імена співробітників "Альфи". Жоден альфівець не втік за кордон, усіх допитали. Це, до речі, до питання: "З ким було захищати?" Усі були на допитах. Усіх беркутівців ще протягом березня–квітня ми розшукали, затримали, заарештували та доставили в суд. Для того, щоб через їхні показання вийти на тих, хто віддавав незаконні накази. Портрети представників опозиції, громадських організацій, активістів роздавали, зокрема, снайперам...", – сказав Наливайченко.

Наливайченко: До 8 березня 2014 року Путін планував захопити Київ

Текстова версія інтерв'ю

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які зумовили зміну влади. Того часу мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). Екс-генпрокурор Віталій Ярема заявляв, що з 18-го до 20 лютого 2014 року були вбиті 77 протестувальників, приблизно 700 осіб дістали поранення.

48 активістів убили на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.