Наливайченко про проблеми з поданням е-декларацій: Інакше, як імітацією та диверсією всередині держави, це назвати не можна

Наливайченко: Підкажімо ще раз: в Україні найкращі програмісти. Це відомо всьому світу
Фото: spravedlyvist.com.ua

Проблеми з поданням е-декларацій створені, щоб саботувати своєчасне подання звітності чиновниками, заявив екс-голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Проблеми з поданням електронних декларацій українськими чиновниками є "штучними", інакше, як "диверсією всередині держави", їх назвати не можна, заявив екс-голова Служби безпеки України, лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко в ефірі програми "Вечірній прайм" на телеканалі "112 Україна".

Він нагадав, що чиновники до суботи мають подати е-декларації за 2016 рік.

"Так знаєте, що вони нині роблять? Беруть лікарняні, валять сайт (Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). – "ГОРДОН"). Інакше, як імітацією і диверсією всередині держави, це назвати не можна", – сказав Наливайченко.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, хто саме "валить" сайт НАЗК, політик заявив, що в уряді є Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України, яка повинна займатися захистом урядових ресурсів. Наливайченко підкреслив, що це відомство безпосередньо підпорядковане прем'єр-міністрові Володимиру Гройсманові.

"Будь ласка, уживайте всіх заходів, захищайте цей сайт. Мало вам? Підкажімо ще раз: в Україні найкращі програмісти. Це відомо всьому світу. На Facebook заходять мільйони громадян на день, а на один сайт НАЗК зайшла тисяча і він помер або не працює", – додав він.

Наливайченко назвав метою створення "штучних проблем" з поданням е-декларацій саботування подання чиновниками звітності: "Я взагалі бачу, що все це зволікання, усі ці штучні проблеми, усі ці нікому з громадян України не цікаві так звані скандали зроблені тільки для того, щоб саботувати своєчасне подання звітності тепер уже самих чиновників".

Політик додав, що всі міністерства та відомства мають свої сайти, на яких можуть виставити електронні декларації.

Із січня 2017 року в Україні розпочався другий етап подання електронних декларацій. Відповідно до п. 1 ст. 45 закону "Про протидію корупції", електронні декларації треба подати до 1 квітня.

Багато чиновників вже поскаржилося, що не можуть заповнити е-декларації на сайті НАЗК, оскільки Єдиний державний реєстр декларацій працює несправно.

Перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова повідомила, що не менш ніж 500 тис. осіб загрожує до двох років позбавлення волі у разі несвоєчасного подання декларацій. Вона назвала дії чиновників НАЗК "недбалими та безвідповідальними".

На засіданні Кабміну 29 березня Гройсман порадив голові НАЗК Наталії Корчак піти у відставку. Він розкритикував її за нездатність організувати роботу сервісу електронних декларацій.

Корчак відмовилася йти у відставку. 30 березня вона заявила, що державне підприємство "Українські спеціальні системи" (УСС) не виконує договір із НАЗК з адміністрування та програмно-технічного супроводу системи електронних декларацій і тим самим може зірвати кампанію з електронного декларування в 2017 році.

В УСС зазначили, що всі необхідні інженерно-технічні заходи з адміністрування Єдиного державного реєстру електронних декларацій виконали. У відомстві заявили, що з 26 березня збільшилася кількість запитів до системи, перевищивши значення, на які вона розрахована.