Нардеп Качура: Я не голосуватиму за законопроєкт президента про КСУ, навіть якщо мене виключать із фракції і розженуть Раду

Качура: Я згоден, що рішення КСУ – це дестабілізація
Фото: Олександр Качура / Facebook

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура вважає, що за законопроєкт президента України Володимира Зеленського про розпуск Конституційного Суду не проголосує багато депутатів.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура не має наміру голосувати за законопроєкт президента Володимира Зеленського про розпуск нинішнього складу Конституційного Суду України (КСУ). Про це він заявив 2 листопада "Цензор.НЕТ" після зустрічі фракції з главою держави.

"Я підтримую Володимира Олександровича в його щирому прагненні вирішити кризу в Конституційному Суді. Я згоден, що рішення КСУ (про неконституційність кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. – "ГОРДОН") – це дестабілізація, але я вважаю, що ми погіршимо цей сценарій, якщо ухвалимо рішення, яке призведе до ще більшої дестабілізації. Я не голосуватиму за законопроєкт президента, навіть якщо мене виключать із фракції і розженуть парламент. І багато наших депутатів вчинять так само", – сказав він.

За словами нардепа, він "і багато депутатів" фракції "Слуги народу", які мають юридичну освіту, голосуватимуть за законопроєкт, запропонований спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим.

"Це не ідеальний, але компромісний варіант. Також ми поставимо на голосування звернення до суддів КСУ добровільно скласти повноваження у зв'язку з утратою довіри з боку українського народу. (...) Ми маємо діяти у правовому полі, а не в руслі революційної доцільності. Ми повинні отримати роз'яснення Конституційного Суду, з якої причини вони врятували корупціонерів від відповідальності. Ми маємо отримати роз'яснення НАЗК, навіщо вони відключили реєстр", – пояснив Качура.

Він вважає, що "найбільша дестабілізація у країні" почнеться, коли Верховна Рада, не вичерпавши всіх можливостей, піде неправовим шляхом.

Конституційний Суд України 27 жовтня скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

У "Великій сімці" та Євросоюзі висловили занепокоєність цим рішенням. Посол України при ЄС Микола Точицький у листі до віцепрем'єр-міністерки України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної повідомив, що рішення КСУ може стати причиною припинення безвізового режиму з Євросоюзом.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у зв'язку з рішенням КСУ 28 жовтня закрило доступ до реєстру електронних декларацій і припинило їх перевірку, зберігання та оприлюднення. Глава агентства Олександр Новіков назвав рішення КСУ "нищівною поразкою антикорупційної реформи".

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький сказав, що НАЗК спеціально "розігнало ситуацію", суддя КСУ Ігор Сліденко заявив, що рішення суду не передбачало необхідності закривати реєстр.

29 жовтня після засідання РНБО на виконання розпорядження Кабміну НАЗК відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

Того ж дня Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким запропоновано визнати неправомірним рішення КСУ, позбавити повноважень весь склад суду і призначити новий, а також забезпечити безперервність дії антикорупційного законодавства. Тупицький заявив, що цей проєкт закону має ознаки конституційного перевороту і суперечить двом статтям Конституції України.

Представники Ради Європи 31 жовтня розкритикували законопроєкт Зеленського. У відповідь НАЗК заявило, що Конституційний Суд принаймні двічі порушив Конституцію України.

2 листопада на зустрічі з парламентською фракцією "Слуга народу" президент закликав підтримати звільнення суддів КСУ.