Нардеп Кисилевський закликав домагатися від Заходу "плану Маршалла" для України

Дмитро Кисилевський: Якщо наші партнери і союзники хочуть зменшувати ризик великої війни, вони мають звернути увагу, у тому числі, на індустріальний розвиток України
Фото: lb.ua
Для зміцнення армії Україні необхідно будувати потужну економіку, а це можливо за умови відтермінування виплат зовнішніх боргів, відкриття ринків збуту українських товарів та державної підтримки економіки в Україні. Про це заявив народний депутат від "Слуги народу", заступник голови комітету ВР з економічного розвитку Дмитро Кисилевський 23 лютого у Верховній Раді, пише "БізнесЦензор".

Політик переконаний, що зараз потрібно порушувати перед партнерами України питання щодо допомоги в розвитку економіки. На думку Кисилевського, може бути три напрямки такого діалогу.

Це переговори про переформатування боргів та вивільнення грошей для реінвестування в українську економіку, що може дати $40 млрд інвестицій. Також він вважає, що потрібно домагатися зниження мит для українських товарів – зокрема нардеп нагадав, що США звільнили з-під дії мита на метал уже всі країни, крім Росії, Китаю та України. Також потрібно розпочати перегляд тарифних умов для України у Світовій організації торгівлі, переконаний Кисилевський.

Ще одним напрямом переговорів він назвав перегляд можливостей у сфері державної допомоги, оскільки Україна взяла євроінтеграційні зобов'язання обмежити державу в підтримці своєї економіки. Наразі, на думку політика, країні потрібно розширити можливості державного фінансування економіки, а чинні обмеження відтермінувати до моменту приєднання України до ЄС.

"Хто вивчав економічну історію Німеччини, знає про існування планів Маршалла і Моргентау. План Моргентау, який нав'язали Німеччині після поразки у війні, полягав у повній деіндустріалізації Німеччини. Але союзники тоді швидко зрозуміли, що бідна сировинна країна стане осередком нестабільності у Європі. Давайте визнаємо, що підхід західних країн до української економіки дуже схожий на цей план Моргентау, – заявив Кисилевський. – Якщо наші партнери та союзники хочуть зменшувати ризик великої війни, вони мають звернути увагу, у тому числі, на індустріальний розвиток України. Німеччина, зважаючи свій досвід, могла стати лідером цього процесу. Пропоную уряду розпочати про це діалог".

Контекст:

План Маршалла програма допомоги Європі після Другої світової війни. Його розробив 1947 році американський державний секретар Джордж Маршалл, він набув чинності у квітні 1948 року. Метою реалізації плану було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торгових бар'єрів, модернізація промисловості. У програмі взяло участь 17 європейських країн.