Нардепи пропонують послабити захист журналістів та скасувати важливість журналістських посвідчень – Томіленко

У НСЖУ закликали не позбавляти ваги редакційні посвідчення професійних ЗМІ
Фото: depositphotos.com
Народні депутати України пропонують послабити захист журналістів та скасувати важливість журналістських посвідчень. Про це 25 січня у Facebook написав голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

"На фоні вкрай недостатнього захисту прав журналістів, великої фізичної агресії проти працівників ЗМІ, безкарності й малої кількості прецедентів покарання за напади на медійників у парламенті пропонують "вдосконалити захист журналістів", скасувавши вагу редакційних посвідчень", – прокоментував він ініціативу парламентарів.

За словами Томіленка, законопроєктом №6443 передбачено видалення з примітки до статей Кримінального кодексу норми про посвідчення журналістського статусу редакціями ЗМІ чи НСЖУ.

"Відповідно, автори законопроєкту пропонують професійним журналістом називати кожного громадянина, який систематично збирає, одержує, створює, поширює, зберігає та використовує інформацію... Тобто кожен із нас "журналіст", – наголосив голова НСЖУ.

Він додав, що в Україні є випадки зловживання статусом журналіста чи посвідченнями, "але боротися із цим не варто, скасовуючи вагу редакційних посвідчень професійних ЗМІ та відповідальних журналістів".

"Наслідком можливого рішення нардепів стане на практиці ускладнення ідентифікації журналістів у випадку їхніх звернень через порушення своїх прав. Крім проблем із захистом правоохоронцями журналістів – жертв атак, на місцях органи влади легко перешкоджатимуть журналістам у доступі до інформації, доступі на заходи, адже посвідчення для них не матимуть ваги. І завжди можна послатися на потребу з'ясувати, чи громадянин "систематично" збирає інформацію", – написав Томіленко.

НСЖУ закликала народних депутатів не послаблювати захисту журналістів.

Контекст:

НСЖУ в жовтні 2020 року напередодні місцевих виборів закликала керівників ЗМІ бути відповідальними та не видавати редакційних посвідчень стороннім особам – помічникам політиків, спостерігачам або охоронцям.

Законопроєкт №6443 зареєстровано 17 грудня 2021 року. Його авторами є, зокрема, депутати від фракції "Слуга народу" Тетяна Циба, Анатолій Костюх, Євген Брагар, Сергій Швець. Сайт Верховної Ради повідомив про статус документа – надано для ознайомлення.