"Наш край": Падіння виробництва та зростання цін – наступний етап української кризи, до якої нас веде влада

В Україні розпочнеться наступна хвиля зростання цін на кінцеву продукцію всіх українських виробників у всіх галузях, вважають у "Нашому краї"
Фото: depositphotos.com

Нацбанк удруге поспіль погіршує прогноз зростання української економіки, оскільки проблеми на енергоринку та логістичні перешкоди у світі заважатимуть українській промисловості та стримуватимуть темпи відновлення економіки України 2022 року, заявив народний депутат, лідер "Нашого краю" у Чернігівській області Борис Приходько. Про це 29 жовтня повідомляє сайт політичної сили.

"Наразі прогноз НБУ щодо зростання української економіки у 2021 році – 3,1%. На початку року цифра була 4,2%, а потім зменшена до 3,8%. Окрім того, погіршилися очікування відносно зростання ВВП – із 4% до 3,8%. І однією із серйозних причин такого спаду стало потенційне відключення та обмеження електроспоживання на промислових підприємствах через недостатність запасів вугілля на електростанціях", – пояснив Приходько.

Політик прогнозує, що Україну очікує зростання цін, оскільки на них вплинуть негативні економічні та енергетичні фактори.

"Як наслідок, відбудеться наступна хвиля зростання цін на кінцеву продукцію всіх українських виробників у всіх галузях. Українці будуть змушені сплатити надзвичайне зростання вартості газу в кінцевій вартості продукції українських виробників харчових продуктів (таких чутливих, як хліб, сир, цукор тощо), ліків та інших товарів, що може створити додаткову соціальну напругу в суспільстві. Будуть втрачені робочі місця через закриття виробничих підприємств", – заявив нардеп.

На його переконання, Кабмін має розробити програму зі стримування цін та падіння економіки, для цього потрібен антикризовий штаб. Уряду потрібно напрацювати дієві механізми підтримки українських товаровиробників на час енергетичної кризи, зокрема, це можна зробити через антикризові кредити, зниження податків та іншими методами, зазначив Приходько.

Контекст:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що 2020 року Україна втратила 4,5% ВВП, а 2021 року зростання економіки України буде понад 4,6%. У березні Шмигаль сказав, що Україні вдалося не допустити падіння економіки, "яке сталося в більшості країн ЄС". Він вважає, що криза 2020 року країна минула "м'якше", ніж криза 2009 року.

У січні Світовий банк прогнозував зростання ВВП України цього року на 3%, 2022-го – на 3,1%. У березні Світовий банк покращив прогноз – із 3% до 3,8% 2021 року.

У травні в оновленому макропрогнозі Мінекономіки погіршило очікування зростання реального ВВП України 2021 року з 4,6% до 4,1%, а 2022-го – з 4,3% до 3,8%.

Міжнародний валютний фонд 12 жовтня погіршив оцінку зростання внутрішнього валового продукту України 2021 року з 4% до 3,5%. Про це йдеться у звіті, опублікованому 12 жовтня на сайті Фонду.