Насіров не вносив застави і подав апеляцію на рішення суду про запобіжний захід – адвокат

Олександр Лисак: Навіщо вносити заставу, якщо подана апеляція?
Фото: dnpr.com.ua

Захист вимагає визнати незаконним рішення про затримання голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова, заявив його адвокат Олександр Лисак.

Заарештований сьогодні за рішенням суду голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров не вносив застави, призначену як альтернатива ув'язненню. Про це повідомив адвокат Олександр Лисак, пише "Обозреватель".

"Застави ми не вносили. Навіщо вносити заставу, якщо подана апеляція?" – заявив захисник.

Він зазначив, що група адвокатів вимагає скасувати запобіжний захід і визнати затримання незаконним.

"Сьогодні ми подали апеляцію в Солом'янський апеляційний суд. У ній ми просимо скасувати рішення суду про обрання запобіжного заходу стосовно Романа Насірова та відмовити у задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу, – розповів Лисак. – Третій пункт апеляції – визнати затримання Романа Насірова незаконним".

Питання про внесення застави є сенс обговорювати лише після розгляду апеляції, підкреслив юрист.

"Якщо рішення суду про обрання запобіжного заходу буде скасоване або якщо буде прийняте рішення про розмір застави, тоді ми будемо розглядати це питання", – пояснив він.

Уночі 7 березня Солом'янський районний суд обрав Насірову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 100 млн грн. Голову ДФС заарештували на 60 днів – до 30 квітня поточного року.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що будуть оскаржувати це рішення і домагатися, щоб сума застави склала 2 млрд грн.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють Насірова у зловживанні владою та службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу), що завдало шкоди на суму близько 2 млрд гривень. За даними слідства, на посаді керівника Держфіскальної служби він приймав рішення в інтересах депутата Олександра Онищенка, проти якого розслідується справа за підозрою в махінаціях з газом.

Підозру голові ДФС вручили пізно ввечері 2 березня в лікарні "Феофанія". Після того як правоохоронці зачитали повідомлення, Насірова перевели до кардіологічної реанімації. Лікар заявив, що у чиновника стався інфаркт. Пізніше чиновник спростував цю інформацію. Насіров заявив, що подасть позов до Європейського суду з прав людини.

3 березня Кабінет Міністрів усунув його від виконання обов'язків до закінчення розслідування.