Нацрада повідомить провайдерам про необхідність дотримуватися рішення РНБО про санкції проти "112 Україна", ZIK та NewsOne

Санкції проти телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne було введено 2 лютого
Фото: depositphotos.com

Нацрада з телерадіомовлення буде моніторити виконання провайдерами рішення РНБО про санкції проти трьох телеканалів, заявила глава Нацради Ольга Герасим'юк.

Нацрада з телерадіомовлення повідомить провайдерам про необхідність дотримуватися рішення Ради національної безпеки і оборони України про санкції проти телеканалів "112 Україна", ZIK та NewsOne. Про це в коментарі "Інтерфакс-Україна" заявила глава Нацради Ольга Герасим'юк.

"У санкційних списках ідеться про супутникові телеканали "112 Україна", ZIK і NewsOne. Ми маємо повідомити нашим ліцензіатам-провайдерам. І моніторити ситуацію щодо виконання рішення РНБО", – сказала Герасим'юк.

За її словами, у кількох компаній, які потрапили до списку санкцій, є частотні присвоєння, але Нацрада у вересні 2019 року не продовжила їм ліцензії.

"Ці частоти мають бути виставлені на конкурс. Але зараз, у зв'язку з коронавірусною пандемією, конкурси припинено. А тому певний час ці частоти простоюють. Тільки-но буде розблоковано можливість проводити конкурси, ми виставимо їх і перерозподілимо відповідно до вимог українського законодавства", – підкреслила Герасим'юк.

2 лютого президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти Козака й телеканалів, які йому належать. Секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що 17 із 19 членів Ради проголосували за це рішення, один утримався, ще один – у відрядженні. ЗМІ писали, що утримався спікер парламенту Дмитро Разумков.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припинено строком на п'ять років. Провайдери одразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу кума президента РФ, голови політради ОПЗЖ, нардепа Віктора Медведчука. Їх "досить активно й часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", підкреслив Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Екснардеп Сергій Лещенко пов'язав рішення про накладення санкцій із розмовою держсекретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, яка відбулася 1 лютого ввечері.