"Це погано". Разумков підтвердив, що утримався від голосування за санкції проти "каналів Медведчука"

Разумков пояснив своє рішення
Фото: rada.gov.ua
Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков пояснив свою відмову підтримати рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому каналів "112 Україна", ZIK і NewsOne тим, що обмежувальні заходи до медіа – це "погано". Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк пояснював, що це телеканали з так званого пулу кума президента РФ, голови політради ОПЗЖ, нардепа Віктора Медведчука.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков у коментарі "Бабелю" підтвердив, що не став підтримувати рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому каналів "112 Україна ", ZIK, NewsOne.

"Я утримався. Санкції добрі там, де ми не можемо покарати за українським законодавством. А тут усе не на місці. І до каналів санкції — це погано. Незважаючи на те, чиї вони", – сказав Разумков.

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій проти Козака і належних йому телеканалів. Секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що 17 із 19 членів Ради проголосували за це рішення, один утримався, ще один – у відрядженні. ЗМІ писали, що утримався саме Разумков.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу кума президента РФ, голови політради ОПЗЖ, нардепа Віктора Медведчука. Їх "досить активно й часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", підкреслив Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Екснардеп Сергій Лещенко пов'язав рішення про накладення санкцій із розмовою держсекретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, яка відбулася 1 лютого ввечері.