НАЗК підтвердило ознаки незаконного збагачення в народного депутата Кісільова на понад 70 млн грн

У родичів Кісільова виявили квартиру й автомобіль, на які в них не було достатньо грошей, виявило НАЗК
Фото: antikor.com.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за результатами проведеного моніторингу способу життя виявило в народного депутата України ознаки корупційного кримінального правопорушення. За даними слідства, він міг незаконно збагатитися на понад 70 млн грн. Про це пресслужба НАЗК повідомила 10 липня.

Зазначають, що моніторинг розпочали на підставі звернення Bihus.іnfo щодо невідповідності рівня життя депутата, членів його сім'ї та близьких йому осіб отриманим доходам. У Bihus.іnfo підтвердили, що йдеться про Ігоря Кісільова.

В агентстві зазначили, що у 2021 році теща депутата придбала квартиру в елітному житловому комплексі Diamond Hill площею 360 м&³2; у центрі столиці за 5,5 млн грн. НАЗК виявило докази суттєвого заниження вартості житла – реальна ринкова вартість помешкання на дату його придбання становила приблизно 65 млн грн.

На прохання НАЗК пояснити джерела походження коштів нардеп повідомив, що не знав про купівлю тещею квартири. Сама вона в письмовому поясненні вказала джерелами походження коштів власні заощадження, а також заощадження її чоловіка й доньок. Однак НАЗК встановило, що доходів, отриманих усіма ними із законних джерел було недостатньо для купівлі дорогої нерухомості.

Також агентство виявило спробу приховати реальну вартість квартири через занесення неправдивих параметрів у документи. Зокрема, було вказано, що вона розташована в гуртожитку периферійної зони Києва. 

Окрім того, дружина народного депутата придбала автомобіль Mercedes-Benz S350L, реальна вартість якого майже втричі перевищує ту, що вказали в договорі купівлі-продажу, зазначили в НАЗК.

Агентство не встановило законних джерел походження коштів, за які придбали квартиру і транспортний засіб. Обґрунтований висновок стосовно народного депутата з виявленими ознаками кримінального корупційного правопорушення скерували до Офісу генерального прокурора для визначення підслідності й занесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-5 КК України, ідеться в повідомленні.