Військком із Дніпра, якому інкримінують збагачення на $350 тис. під час війни, постане перед судом – Нацполіція

Справу ексначальника Дніпропетровського ОТЦК і СП передали в суд
Фото: npu.gov.ua

Поліцейські завершили розслідування щодо колишнього начальника Дніпропетровського обласного територіального центру комплектування й соціальної підтримки, якого підозрювали в незаконному збагаченні, та скерували обвинувальний акт у районний суд. Про це 20 червня повідомила пресслужба Нацполіції.

За даними правоохоронців, за півтора року повномасштабного вторгнення РФ на територію України чоловік, коли обіймав посаду керівника обласного ТЦК, набув активів на майже 13,5 млн грн ($333 тис.).

"Фігурант встиг оформити на батька кілька автомобілів та дві квартири на території міста Дніпро. Також посадовець зареєстрував на члена родини (фізичну особу – підприємця) підприємство, яке придбало у власність нежитлове приміщення загальною площею приблизно 500 м&³2;, проте жодних звітів про доходи від вказаного субʼєкта господарювання до податкових органів не надходило", – ідеться в повідомленні.

Крім того, фігурант 2021-го і 2022 року не задекларував загалом майже 4,3 млн грн, додали в Нацполіції.

За результатами низки обшуків, які правоохоронці провели в липні 2023 року за місцями роботи та проживання на той час начальника обласного ТЦК і його близьких осіб, вилучили документацію, котра підтверджує право власності на низку об’єктів рухомого й нерухомого майна.

На цей час досудове розслідування завершено, а обвинувальний акт скеровано в районний суд. Експосадовцю інкримінують ч. 1 ст. 368-5 (незаконне збагачення) та ч. 1 ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

Контекст:

На тлі скандалу з колишнім начальником Одеського ОТЦК і СП Євгеном Борисовим, якого підозрюють у незаконному збагаченні та в організації легалізації незаконних доходів (його зараз заарештовано) президент України Володимир Зеленський доручив перевірити військкомів у всіх регіонах України, "щоб вони не ганьбили нашу державу й пам'ять героїв, які гинуть на фронті". Масові перевірки розпочали Національне агентство з питань запобігання корупції, ДБР, СБУ, Нацполіція.

27 липня 2023 року Зеленський поінформував, що перевірка зараз – на завершальному етапі. За його словами, 11 областей уже "на особливому контролі" щодо цього питання.

ДБР розслідує понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах, повідомили 21 липня в бюро.

У жовтні НАЗК поінформувало, що за пів року в українських військкомів виявили необґрунтованих активів на 255 млн грн.

21 травня 2024 року Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що з-поміж 541 перевіреного посадовця керівного складу ТЦК і СП, корупційні порушення виявили у вісьмох із них.