"Не має бути зв'язків із суддівською мафією". Зеленський прокоментував закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Зеленський: Вони бояться, що судова реформа стане справді реформою, а не імітацією
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський назвав гарною новиною рішення Верховної Ради про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України. Про це він написав 29 червня у Facebook.

"Нарешті ухвалено законопроєкт для відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Сподіваюся, що нікому не вдалося сховати в законопроєкті юридичні міни чи спотворити його зміст поправковим спамом. ВККС має бути й буде сформована так, щоб у її членів не було ніяких "зобов'язань" чи "зв'язків" із так званою суддівською мафією", – підкреслив президент.

За його словами, ті, хто проти залучення міжнародних експертів і їхньої вирішальної ролі під час добору кандидатів у ВККС, виступають і проти реальної судової реформи в Україні.

"Вони бояться, що судова реформа стане справді реформою, а не імітацією, як було неодноразово протягом останніх 30 років. І це корисний страх. Ті, хто перетворював судову систему на приватну комерційну корпорацію, мають змиритися і запам'ятати: ваш час закінчився у 2019 році", – заявив Зеленський.

Контекст:

ВККС – орган, що постійно діє в системі судоустрою України, він відповідає за формування суддівського корпусу, переведення суддів, забезпечення їхнього належного кваліфікаційного рівня.

Закон про ВККС Верховна Рада ухвалила в першому читанні 3 березня цього року.

Посольство США та представництво Європейського союзу у спільній заяві від 16 червня закликали врахувати позицію Венеціанської комісії та надати міжнародним експертам вирішальне право голосу під час формування ВККС.

29 червня Рада ухвалила законопроєкт у цілому.

Відповідно до закону, ВККС складатиметься із 16 членів. Вісьмох із них хочуть призначити з-поміж суддів або суддів у відставці. ВККС буде повноважною за умови призначення до її складу не менше ніж 11 членів.

Законопроєкт визначає, що членів ВККС добиратиме конкурсна комісія з питань доброчесності, до якої входить шестеро членів (троє членів мають бути суддями або суддями у відставці, яких запропонувала Рада суддів України, ще по одному члену запропонують Рада прокурорів України, Рада адвокатів України і Національна академія правових наук України).

Але в перший склад комісії з питань доброчесності увійдуть троє суддів і троє незалежних експертів (експертів запропонують міжнародні організації, які надають Україні допомогу у сфері боротьби з корупцією). Депутати підтримали поправку №453, згідно з якою вирішальний голос у комісії матимуть міжнародні експерти.