"Не раніше ніж восени". Потураєв пояснив, коли Верховна Рада може ухвалити законопроєкт "Про медіа"

Журналісти критикують законопроєкт "Про медіа"
Фото: pixabay.com
Проєкт закону "Про медіа" Верховна Рада ухвалить у цілому не раніше ніж восени 2021 року, заявив нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв "Радіо Свобода" в інтерв'ю, опублікованому 22 травня.

"У цілому – не раніше ніж восени. Або якщо ми до канікул встигнемо. Він же великий. Він піде по великій процедурі, по довгій. Якщо ми встигнемо у першому читанні до канікул це зробити, то це буде супер. Я буду дуже радий. [...] А восени вже буде [ухвалено]", – сказав він.

Нардеп вважає, що поправок до законопроєкту внесуть не менше, ніж до "земельних" законопроєктів.

"Навіть можна спрогнозувати, від якої фракції в першу чергу. Звичайно, ОПЗЖ ("Опозиційна платформа – За життя", – "ГОРДОН")", – заявив Потураєв.

За його словами, "жоден закон в Україні не проходив через такі обмеження", як законопроєкт "Про медіа", що змінює, зокрема, роль Нацради з телебачення і радіомовлення.

"Я не передбачаю взагалі ніякого негативного впливу Нацради на будь-які ЗМІ, які є українськими з проукраїнською позицією", – підкреслив нардеп.

Контекст:

Законопроєкт "Про медіа" №2693 авторства нардепів від "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року. Документ має регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів і платформ загального доступу до інформації. Автори законопроєкту, зокрема, запропонували наділити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення функцією нагляду і контролю за всією сферою медіа.

Законопроєкт зазнав різкої критики журналістів і медіаорганізацій. Його скерували на повторне перше читання, але потім у 2020 році зареєстрували ще два інші законопроєкти про медіа.

Понад 100 журналістів, медіаменеджерів і експертів підписали відкритий лист президенту України Володимирові Зеленському, керівництву Верховної Ради, народним депутатам і європейським партнерам України, в якому закликали не підтримувати законопроєкт "Про медіа".

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко обіцяв, що зауваження представників українських ЗМІ та Ради Європи врахують.

Потураєв вважав, що законопроєкт у першому читанні можуть ухвалити до кінця весни 2021 року. Ткаченко в інтерв'ю, яке вийшло 8 травня, сказав, що проєкт "уже перезрів, його потрібно доопрацювати якомога швидше" і вносити до Верховної Ради.