Не варто переоцінювати візит Блінкена в Україну – Ілларіонов

Ілларіонов пояснив, чого очікує від Вашингтона
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Візит до Києва державного секретаря США Ентоні Блінкена не варто переоцінювати з погляду протидії російській агресії. Таку думку російський економіст, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов висловив 3 травня в ефірі телеканала "Україна 24".

"Візит держсекретаря США в Україні – це важлива подія, безумовно, але не варто його переоцінювати. Усі слова, які потрібно сказати, будуть сказані, але необхідно дивитися на справи. Є мій список із 15 пунктів, є список [експрем'єр-міністра України] Арсенія Яценюка з 12 пунктів, є список Атлантичної ради [США] – 10 пунктів, є список Конгресу США – це шість пунктів", – сказав він.

Економіст зазначив, що у Конгресу "найскромніший пакет, а далі вступає адміністрація США, яка не виконує жодного із цих пунктів".

Ілларіонов також розповів, чого очікує від Вашингтона він сам.

"Проведення військових маневрів на території України, спільне патрулювання повітряного простору України, регулярне патрулювання флотами країн НАТО Чорного моря, розміщення на ротаційній основі частини військ НАТО та американських військ протягом цього літнього сезону, коли є ризик великомасштабних неприємностей, призначення посла, призначення спецпредставника і ще низка заходів, яких потрібно вжити. Поки про жоден із цих кроків ні Блінкен, ні [президент США Джо] Байден не говорили", – пояснив Ілларіонов.

Контекст:

Візит Блінкена в Україну заплановано на 5–6 травня. Очікують, що він проведе зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, іншими офіційними особами і представниками українського громадянського суспільства. Це буде перший візит Блінкена в Україну як держсекретаря.

Кулеба говорив, що однією з основних тем візиту Блінкена в Україні буде безпека.

Блінкен виступає за надання Україні військової допомоги і сприяння в боротьбі з корупцією. Дід Блінкена Моріс народився в Києві, коли місто було частиною Російської імперії, та іммігрував до США.