"Нехай обміняє на кілька регіонів Словаччини". МЗС України вимагає від прем'єра Словаччини вибачень за невдалий жарт про Закарпаття

У МЗС України слова Матовича про Закарпаття вважають недоречними
Фото: depositphotos.com

У МЗС України наголосили, що некоректні заяви прем'єр-міністра Словаччини Ігора Матовича негативно впливають на українсько-словацькі відносини.

Міністерство закордонних справ України вимагає від прем'єр-міністра Словаччини Ігора Матовича вибачень за невдалий жарт про Закарпаття. Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

2 березня в ефірі Radio Expres Матович вирішив пожартувати про домовленості з Росією, у якої Словаччина закупила вакцину проти коронавірусу "Супутник V". Журналіст зазначив, що переговори вели кілька тижнів, і запитав, що Матович пообіцяв Росії в обмін на препарат. "Обіцяв їм Закарпатську Україну, – відповів прем'єр і дав зрозуміти, що так жартує. – Як ви думаєте, що я мав обіцяти їм? Я їм нічого не обіцяв, вони нічого від мене не хотіли".

У МЗС України наголосили, що незалежно від мотивів, жанру або контексту, заяви глави словацького уряду, які безпосередньо зачіпають територіальну цілісність України, є неприйнятними і "негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин".

"Особливо образливими для українського народу звучать такі "жарти" в нинішніх умовах російської агресії та окупації Росією Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, а також частини українського Донбасу. Недоречні слова глави словацького уряду дисонують із послідовною позицією Словаччини на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", – ідеться в повідомленні.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба також прокоментував у Twitter інцидент із Матовичем.

"Нехай обміняє на кілька регіонів Словаччини. Прикро, що своїми некоректними висловлюваннями словацький прем'єр псує надзвичайно дружні та щирі відносини між Україною та Словаччиною", – зазначив Кулеба.