Кіберфахівці СБУ зупинили сепаратиста в Закарпатті – пресслужба

Фігуранта повідомили про підозру
Фото: ssu.gov.ua
У СБУ заявляють, що викрили жителя Закарпатської області, який закликав до зміни меж території України, створивши безліч акаунтів у соцмережах.

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили жителя Закарпатської області, який закликав до відокремлення Закарпаття від України. Про це йдеться на сайті спецслужби.

Пресслужба повідомляє, що за попередніми даними слідства, житель міста Берегове створив низку акаунтів у соціальних мережах, через які поширював агітаційні заклики до сепаратизму. Зокрема, чоловік закликав громадян підтримати відділення Закарпаття від України.

У СБУ ініціювали лінгвістичну експертизу, яка підтвердила, що в поширюваних текстах були заклики до порушення територіальної цілісності України.

Слідчі повідомили чоловіка про підозру за статтею про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК).

У грудні 2020 року представники зовнішньої розвідки України та СБУ заявили, що мають дані про "російський слід" у провокації напруження в Закарпатті та бачать ознаки того, що РФ використовує регіон як інструмент дестабілізації в Україні.

21 листопада в Сюртівській об'єднаній територіальній громаді в Закарпатській області місцевий голова разом із депутатами після складання присяги виконали гімн Угорщини. Служба безпеки України почала перевірку.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України, депутати об'єднаних територіальних громад на інавгураційному засіданні співають національний гімн іншої держави.

СБУ 30 листопада провела в Закарпатській області обшуки у функціонерів одного з іноземних благодійних фондів. Співробітники служби перевіряли інформацію про причетність фонду до ймовірного втручання у внутрішні справи України і заподіяння шкоди держбезпеці України за допомогою фейкового поширення дії законодавства Угорщини на Закарпатті. СБУ виявила в офісі матеріали, які популяризують так звану Велику Угорщину і створення етнічної автономії в Закарпатті.

Пізніше стало відомо, що обшуки проводили в центральному офісі Партії угорців Закарпаття в Ужгороді й удома в лідера партії Василя Брензовича.

МЗС Угорщини того самого дня викликало посла України та висловило невдоволення. 1 грудня Угорщина заявила про бажання скерувати спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Закарпатську область України.