"Нехтують волевиявлення кримчан". Путін прокоментував форму українських футболістів для Євро 2020

Путін заявив, що позиція України "добре відома"
Фото: ЕРА
Президент РФ Володимир Путін заявив телеканалу "Россия 1", що в наявності Криму на контурі України, зображеному на футболках збірної України для Євро 2020, нічого нового немає. Відео розмови опублікували 9 червня на сайті Кремля.

Журналіст запитав у Путіна, чи "зачепила" главу Кремля ця інформація.

"Тут немає ніякої новизни. Адже позиція української влади щодо Криму нам добре відома. Вони нехтують волевиявлення народу, волевиявлення кримчан, що теж не дуже в'яжеться з розумінням, що таке демократія", – відповів Путін.

Він продовжує стверджувати, що про приєднання півострова до Росії "народ прийшов, проголосував".

"Українська влада цього не визнає, але це їхня позиція, вона нам добре відома", – підкреслив російський президент.

Контекст:

Росія окупувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Форму національної збірної України для виступів на чемпіонаті Європи 2020 року продемонстрував 6 червня 2021 року у Facebook президент Української асоціації футболу Андрій Павелко. На футболці розмістили контур карти України, а також написи: "Слава Україні!" і "Героям слава!".

Цю форму схвалив УЄФА. На підтримку нової форми національної збірної України висловилися посольства Сполучених Штатів і Великобританії в Києві.

Після демонстрації форми в російському міністерстві закордонних справ її назвали "обманкою". Речницю МЗС РФ Марію Захарову обурив слоган "Слава Україні!" і те, що карта України зображена разом з окупованим Росією Кримом. За словами адвоката Ігоря Бушманова, уболівальників, які захочуть носити футболку збірної України на території РФ, можуть притягнути до адміністративної відповідальності, а в разі повторного інциденту – до кримінального строку.

Російський футбольний союз звернувся щодо української форми в УЄФА.

10 червня "ВВС News Україна" повідомило з посиланням на джерело, що УЄФА зобов'язав збірну України з футболу прибрати з нової форми напис "Героям слава!", який розміщений із внутрішнього боку одягу.

Фінальну частину Євро 2020, перенесену через пандемію коронавірусу, проведуть з 11 червня до 11 липня 2021 року. Україна проведе перший матч на Євро 13 червня проти збірної Нідерландів.