Нового главу САП буде обрано найближчими місяцями – Зеленський

Зеленський: Це буде великий конкурс, на ньому може бути декілька сотень людей
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що в конкурсі на посаду глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури може брати участь кілька сотень людей.

Президент України Володимир Зеленський розраховує, що нового главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оберуть протягом найближчих місяців. Про це він заявив під час пресконференції за підсумками саміту Україна – ЄС 6 жовтня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Учора було перше засідання комісії під керівництвом генпрокурора. Були представники наших міжнародних партнерів. Я думаю, що найближчими місяцями [буде обраний новий глава САП]. Це буде великий конкурс, на ньому може бути декілька сотень людей", – зазначив Зеленський.

У САП зараз немає керівника. Попередній – Назар Холодницький – пішов у відставку в серпні. Він очолював відомство із 2015 року.

17 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт постанови, якою затвердила членів комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП. Комісія складається з 11 осіб: чотирьох делегує Рада прокурорів, сімох – парламент.

Запропонованих кандидатів критикували опозиційні парламентські фракції, вказуючи, що в них немає досвіду у сфері боротьби з корупцією (ця вимога є у ст. 8 закону "Про прокуратуру").

Євродепутати, члени комітету із закордонних справ Віола фон Крамон-Таубадель та Міхаель Галер перед голосуванням заявили, що Україна ризикує втратити підтримку МВФ і безвізовий режим із ЄС.