Новий глава міноборони Болгарії заявив, що допомогу Україні продовжуватимуть, щоб вона могла деокупувати території

Офіційно Болгарія надає Україні військову допомогу із зими 2022 року
Фото: pixabay.com

Новий міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев вступив 6 червня на посаду і заявив, що серед напрямів діяльності його роботи буде продовження допомоги Україні у її протистоянні країні-агресору Росії. Про це повідомляє агентство БTA.

За словами Тагарева, Болгарія буде в безпеці, "коли останній окупант покине кордони України", а агресивні наміри Кремля будуть заблоковані.

Міністр зазначив, що потрібно робити все необхідне як для зміцнення обороноздатності Болгарії, так і для надання допомоги Україні, "щоб вона могла продовжити розпочатий, вочевидь, контрнаступ і звільнити свої території".

Тодорев наголосив, що Болгарія має допомагати Україні "в межах союзних рішень і рішень Національних зборів" (парламенту).

Основними напрямами своєї діяльності глава міноборони назвав продовження зусиль щодо зміцнення обороноздатності країни; внесок Болгарії в гарантування безпеки на південному сході Європи і забезпечення демократичних військово-цивільних відносин.

6 червня парламент Болгарії затвердив коаліційний уряд на чолі з прем'єр-міністром Ніколаєм Денковим, повідомило Radio Free Europe/Radio Liberty.

У Facebook Тагарева на заставці розміщено гасло: "Слава Україні! Героям слава!"

Скріншот: Todor Tagarev / Facebook

Контекст:

На початку повномасштабної війни Росії проти України Болгарія офіційно відмовлялася постачати Україні зброю. Але 3 листопада 2022 року парламент схвалив надання військової підтримки Києву. 23 грудня в Болгарії повідомили про початок доправлення військової та військово-технічної допомоги в Україну.

20 січня 2023 року видання Welt опублікувало розслідування, згідно з яким Болгарія активно підтримувала Україну боєприпасами й дизельним паливом у перші місяці повномасштабної війни, хоча публічно була проти постачання.

6 березня портал Euractiv написав, що протягом останніх двох років Болгарія надала Україні через треті країни зброї на мільярди доларів, водночас Болгарія не уклала жодної прямої угоди з Україною.

27 квітня на той момент в.о. глави МЗС Болгарії Ніколай Мілков заявив, що країна стикається з "безпрецедентними гібридними атаками з боку Росії".