Новинський: Зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО без референдуму – це пряма узурпація влади Порошенком

Вадим Новинський: Президент Порошенко пропонує змінити основи конституційного ладу, підтверджені всеукраїнським референдумом 1991 року як актом установчої влади народу, без нового референдуму
Фото: Вадим Новинский / Facebook

Змінювати зовнішньополітичний курс держави має право винятково народ, а не президент України Петро Порошенко і не коаліція в парламенті, заявив народний депутат України, глава фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський.

Президент України Петро Порошенко хоче внести зміни до Конституції про зовнішньополітичний курс країни, занісши їх у преамбулу, щоб уникнути вимоги про проведення всенародного референдуму щодо цього питання, заявив народний депутат України, глава фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський, повідомляє прес-служба фракції у Facebook.

"Зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО в обхід всеукраїнського референдуму – це пряма узурпація влади президентом Порошенком", – сказав Новинський.

Політик уважає, що зміни, пов'язані із зовнішньополітичним курсом держави, потрібно вносити не у преамбулу, а у 18-ту статтю першого розділу Конституції.

"Влада в Україні належить не президенту, не коаліції, а українському народу. Тому винятково народ має право змінювати зовнішньополітичний курс держави. Президент Порошенко пропонує змінити основи конституційного ладу, підтверджені всеукраїнським референдумом 1991 року як актом установчої влади народу, без нового референдуму. Навіть більше того: коаліційна влада настільки боїться свого народу, що навмисно не ухвалює законів про всеукраїнський та місцевий референдуми. Питання вступу до ЄС і НАТО – це предмет конфлікту, а не злагоди в суспільстві. Лише трохи більше ніж 40% українців підтримує курс на вступ до НАТО і ЄС, і майже стільки ж – проти. Однак ні перспектив вступу в ЄС, ні в НАТО в України протягом найближчих десятиліть не з'явиться, це винятково популізм президента, який усіма правдами і неправдами чіпляється за владу", – заявив нардеп.

Фракція Опозиційного блоку не буде голосувати за ці зміни до Конституції, повідомив він і додав, що такі рішення мають ухвалювати всі громадяни України, зокрема жителі Донбасу та Криму.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

У грудні 2017 року президент України Петро Порошенко говорив, що в недалекому майбутньому в Україні відбудуться референдуми про вступ країни в НАТО і Європейський союз.

9 березня 2018 року в НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі.

22 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про закріплення в Конституції курсу на вступ до ЄС і НАТО.

8 січня 2019 року представник України в Альянсі Вадим Пристайко заявив, що Україна може стати членом НАТО після Македонії. На думку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, вступити в НАТО Україні буде простіше, ніж у Євросоюз.

29 січня міністр оборони України Степан Полторак заявив, що члени НАТО наполягають на членстві України в Альянсі.

4 лютого 2019 року спікер Ради Андрій Парубій закликав депутатів розглянути в остаточному читанні проект закону про зміни до Основного закону в частині євроатлантичної інтеграції.