Оборонний комітет Ради підтримав виключення зі свого складу Безуглої

Оборонний комітет Ради підтримав звільнення Безуглої з посади заступника голови та її виключення зі складу
Фото: Мар'яна Безугла / Facebook

Оборонний комітет Верховної Ради проголосував за підготовку постанови про зняття позафракційної нардепки Мар'яни Безуглої з посади заступника голови комітету й виключення її зі складу комітету. Про це 22 липня повідомила сама Безугла в Telegram.

Вона написала, що голосувати за таке рішення депутати мають у сесійній залі, а не на рівні комітету. 

За словами Безуглої, пропозицію щодо постанови висунув нардеп від "Слуги народу" Федір Веніславський. Нардепка також обурилася, що "Слуга народу" і "Європейська солідарність" у комітеті діють разом", і опублікувала відео голосування: 14 членів комітету висловилися за, одна людина утрималася – це сама Безугла, одна не голосувала – Соломія Бобровська (фракція "Голос"). 

Як зазначив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, коментуючи заяву Безуглої, "таку одноголосну підтримку комітету треба справді заслужити". 

Він розповів, що за процедурою для виключення нардепки зі складу комітету потрібно: 

  • зареєструвати постанову;
  • "пройти з нею" комітет із питань регламенту депутатської етики й організації роботи Ради;
  • винести постанову на розгляд у залі парламенту й набрати 226 і більше голосів. 

"Думаю, цей тиждень буде цікавий і без зміни уряду", – додав Железняк. 

Контекст:

Безугла пройшла в Раду як мажоритарниця, вона входила до складу фракції "Слуга народу", зі складу якої (із другої спроби) вийшла 17 липня. Із партії "Слуга народу", за повідомленням Безуглої, її виключили 6 лютого.

15 липня Безуглу зняли з посади голови підкомітету Ради з питань демократичного цивільного контролю. Того самого дня її занесли в базу "Миротворець" за "умисну дискредитацію, деморалізацію й перешкоджання ЗСУ".

Цьому передувала низка скандалів, пов'язаних із депутаткою. 26 листопада 2024 року вона заявила у Facebook, що на той момент головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не надав плану війни на 2024 рік, тому військове керівництво України "має піти". Після цього вона зробила ще низку критичних заяв про Залужного.

У парламентській фракції "Слуга народу" відхрестилися від слів Безуглої, зазначивши, що це особиста позиція нардепки. Частина депутатів зі "Слуги народу", за даними ЗМІ, вимагали виключити Безуглу із фракції. 27 листопада стало відомо, що в Раду внесли проєкт рішення про звільнення Безуглої з посади заступника голови комітету, проте це питання двічі не змогли розглянути в Раді.

Після цього вона й далі публікувала у Facebook пости із критикою на адресу топкерівництва ЗСУ. Окрім того, зробила кілька заяв, у яких пропонувала українцям за кордоном "здати паспорт"