Безуглу занесли в базу "Миротворець" за "умисну дискредитацію, деморалізацію й перешкоджання ЗСУ"

З партії "Слуга народу", за повідомленням Безуглої, її виключили 6 лютого
Фото: Mariana Bezuhla / Facebook

Народну депутатку від "Слуги народу" Мар'яну Безуглу занесли в базу "Миротворця". Її картку опубліковано на порталі вдень 15 липня 2024 року. Того самого дня Безуглу відкликали з посади голови підкомітету з питань демократичного цивільного контролю в комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

"Усвідомлені громадські дії, спрямовані на дискредитацію органів державної влади та управління України. Усвідомлені дії, спрямовані на дискредитацію й деморалізацію Збройних сил України. Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Усвідомлені дії, які спрямовані на розкол громадянського суспільства в Україні. Свідоме розповсюдження інформації, що містить державну таємницю та використовувану фашистською Росією для досягнення стратегічних цілей під час планування та ведення бойових дій проти України і для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій", – ідеться в описі причин, за що Безуглу занесли на сайт "Миротворець".

Автори повідомлення пишуть, що "цілеспрямована й системна діяльність Мар'яни Безуглої проти керівництва ЗСУ в період із 2022-го до 2024 року має явні ознаки спланованої на користь російського агресора й невстановленої групи осіб інформаційної кампанії, метою якої є дискредитація вищого командного складу Збройних сил України, деморалізація особового складу ЗСУ, зниження рівня довіри громадян України до своїх Збройних сил".

Вони вважають, що для досягнення цих цілей Безугла "з групою невстановлених осіб" через соціальні мережі свідомо вводила в оману громадян України й міжнародну спільноту, публікуючи інформацію про діяльність ЗСУ та їхнього керівництва "викривлено з явним маніпулятивним характером".

11 січня Безугла заявила у Facebook, що виходить зі складу фракції й партії "Слуга народу". "Слабка фракція й партія у війну мені не потрібна. Продовжу підтримувати ініціативи президента, але не хочу мати спільні зобов'язання з нардепами фракції, які встромляють ніж у спину", – зазначила вона.

З партії, за повідомленням Безуглої, її виключили 6 лютого.

Цьому передувала низка скандалів, пов'язаних із депутаткою. 26 листопада 2024 року вона заявила у Facebook, що на той момент головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не надав плану війни на 2024 рік, тому військове керівництво України "має піти". Після цього вона зробила ще низку критичних заяв про Залужного.

У парламентській фракції "Слуга народу" відхрестилися від слів Безуглої, зазначивши, що це особиста позиція нардепки. Частина депутатів зі "Слуги народу", за даними ЗМІ, вимагала виключити Безуглу з фракції.

27 листопада стало відомо, що в Раду внесли проєкт рішення про звільнення Безуглої з посади заступника голови комітету, проте це питання двічі не змогли розглянути в Раді.

28 березня 2024 року перший заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко проінформував, що не отримував від народної депутатки Мар'яни Безуглої заяви про вихід із фракції "Слуга народу". Про це в Telegram розповіла співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

Безугла після цього у Facebook заявила, що подавала заяву на вихід із фракції, але її нібито "завернули" як "неправильно оформлену".

Контекст:

Сайт "Миротворець" було створено 2014 року з ініціативи радника глави МВС України Антона Геращенка. Організація називає себе центром дослідження ознак злочинів проти національної безпеки.

Волонтери сайта "Миротворець" створили карту локалізації російських сепаратистів, терористів і бойовиків, які воювали проти України.

У базу проєкту заносять пособників терористів, порушників міжнародно визнаних кордонів України, тих, хто, на думку учасників проєкту, вчиняє дії, спрямовані проти національної безпеки України, миру, безпеки людства й міжнародного правопорядку.

З весни 2023 року дані з "Миротворця" відображаються в системі YouControl під час перевірки фізичних осіб.