"Обсяг ремонтів колосальний". Шмигаль розповів про підготовку України до нового опалювального сезону

Шмигаль зазначив, що необхідний захист енергооб'єктів
Фото: kmu.gov.ua
В Україні вже готуються до нового опалювального сезону, заявив 23 травня на засіданні Кабінету Міністрів прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Стенограму його виступу опублікував сайт уряду.

"Ми вже почали активно готуватися до нового опалювального сезону. Розуміємо, що наступний осінньо-зимовий період буде так само дуже складним. Обсяг ремонтів, які необхідно зробити, – колосальний, включно із програмою захисту енергооб’єктів", – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що напередодні проводили засідання енергетичного штабу, на якому "обговорили основні виклики і програми відновлення".

"Серед пріоритетів – накопичити достатню кількість енергоресурсів, як ми це зробили минулого року. Зараз запаси газу на рівні 9,3 млрд м&³3;. На початок осінньо-зимового сезону маємо вийти на 14,7 млрд м&³3;. Нарощуємо видобуток. Працюємо з партнерами для отримання додаткового ресурсу", – пояснив Шмигаль.

Контекст:

За даними уряду України, унаслідок обстрілів російськими окупантами фактично 50% енергосистеми України було пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС.

Через обстріли у країні наприкінці 2022 року стали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони тривали кілька діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Україна витримала російські удари по інфраструктурі, пройшла зиму й уже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив 1 березня президент України Володимир Зеленський.

У Міненерго заявили 4 березня, що Україна виходить з опалювального сезону із профіцитом потужностей і достатніми запасами енергоресурсів.