Офіс генпрокурора спрямував до Білорусі запит щодо видання 28 вагнерівців

В Офісі генпрокурора підкреслили, що український суд уже заочно заарештував вагнерівців
Фото: radiosvoboda.org

Шевченківський районний суд Києва заочно заарештував 28 учасників воєнних дій на Донбасі, яких минулого місяця затримали на території Білорусі. Про це йдеться в запитах на видання, які Офіс генпрокурора України спрямував до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь.

Офіс генерального прокурора звернувся в Генеральну прокуратуру Республіки Білорусь із запитами щодо видання 28 членів російської приватної військової компанії "Вагнер". Про це 12 серпня поінформувала пресслужба офісу.

"Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). Шевченківським районним судом Києва підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою", – ідеться в повідомленні.

Слідство встановило, що вагнерівці брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", зауважують у пресрелізі.

У пресслужбі нагадали, що на підставі клопотання Головного слідчого управління СБУ 31 липня Офіс генпрокурора звернувся в Генпрокуратуру Білорусі з листом про намір вимагати екстрадиції цих осіб і клопотанням про взяття їх під варту до отримання запиту про видання.

6 серпня генпрокурорка України Ірина Венедіктова підтвердила, що українська сторона готує клопотання про екстрадицію 28 найманців ПВК "Вагнер".

Про затримання 33 росіян, які є членами ПВК "Вагнер", влада Білорусі повідомила 29 липня. У Радбезі Білорусі заявляли, що стосовно затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготування терактів, пізніше повідомляли, що їх підозрюють у підготуванні масових заворушень.

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, яке вийшло в ефір 6 серпня, президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що видасть Україні затриманих бойовиків, якщо Київ доведе їхню причетність до злочинів на Донбасі.

Лукашенко доручив запросити у країну генеральних прокурорів Росії та України для розгляду ситуації із затриманими бойовиками. 9 серпня він заявив, що раз генпрокурори не приїхали до Мінська, отже, їм "начхати на цих хлопців".