Орбан приїжджав на саміт Організації тюркських держав. У Євросоюзі дистанціювалися від його візиту

Орбан був на саміті в Шуші
Фото: Orbán Viktor / Twitter

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 6 липня взяв участь у неформальному саміті глав країн так званої Організації тюркських держав (ОТД), який відбувався в Азербайджані. Про це повідомив сайт ОТД.

Секретаріат організації зазначив, що, крім Орбана, у саміті брали участь президенти Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, віцепрезидент Туреччини і "президент Турецької Республіки Північного Кіпру".

"Організація тюркських держав, як і раніше, віддана зміцненню співпраці між своїми державами-членами і сприянню регіональній стабільності, процвітанню і сталому розвитку", – ідеться в повідомленні.

Візит на саміт ОТД Орбан прокоментував 6 липня в соцмережі Х.

"Російсько-українська війна, окрім людських жертв і жахливих руйнувань, загрожує знову розділити світ на блоки. В інтересах Угорщини підтримувати відкриті, мирні й динамічні економічні відносини із країнами світу. Країни ОТД є нашими добрими партнерами в наших починаннях", – написав він.

Верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель підкреслив, що ЄС не має відношення до візиту Орбана на саміт, незважаючи на те, що Угорщина головує в Раді ЄС до 31 грудня 2024 року. Його заяву опублікували на сайті Євросоюзу.

"Участь прем'єр-міністра Віктора Орбана в неформальному саміті Організації тюркських держав у Шуші 5–6 липня відбувалася винятково в межах двосторонніх відносин Угорщини із цією організацією. [...] Угорщина не одержувала від Ради ЄС мандата на розвиток відносин з ОТД", – наголосив Боррель.

Він нагадав, що Євросоюз "відкидає спроби Організації тюркських держав легітимізувати турецько-кіпрське сепаратистське утворення, не визнану на міжнародному рівні "Турецьку Республіку Північного Кіпру" як спостерігача в ОТД".

"Це рішення, яке очікує на ратифікацію членами організації, викликає жаль і суперечить тому факту, що кілька членів організації висловили рішучу підтримку принципу територіальної цілісності і Статуту ООН. ЄС неодноразово заявляв, зокрема на найвищому політичному рівні, що ЄС визнає лише Республіку Кіпр як суб'єкт міжнародного права згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН", – пояснив Боррель.

Контекст:

Орбан приїжджав до Києва 2 липня, під час візиту він запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні проти країни-агресора РФ. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав до Москви і зустрічався з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. Путін заявив, що Орбан прибув до Москви, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, незважаючи на тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.