Рада ухвалила правки в Бюджетний кодекс, чим виконала ще один структурний маяк МВФ

Верховна Рада виконала структурний маяк МВФ №10
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада України на засіданні 27 липня підтримала у другому читанні законопроєкт №9346-1 про внесення змін у Бюджетний кодекс України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Про це повідомляє пресслужба парламенту з посиланням на народну депутатку від "Слуги народу", голову бюджетного комітету ВРУ Роксолану Підласу.

Вона наголосила, що ухвалення законопроєкту означає виконання структурного маяка №10 у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом. Також документ запускає виконання маяка №12, додала депутатка.

Як пояснила пресслужба парламенту, ухваленим законопроєктом передбачено, що необхідно:

  • зобов'язати Міністерство фінансів України до кожного законопроєкту про внесення змін у закон про державний бюджет надавати експертний висновок;
  • відновити передбачені ст. 52 Бюджетного кодексу умови внесення змін у закон про державний бюджет, залишивши в умовах воєнного стану лише необмежене право на перегляд видатків сектору безпеки й оборони;
  • відновити з 1 січня 2024 року середньострокове бюджетне планування, яке зупинили в березні минулого року у зв'язку з повномасштабним вторгненням країни-агресора РФ.

Також документ передбачає, що у 2023–2028 роках граничний обсяг державних гарантій, які надають за рішеннями Кабінету Міністрів України, не може перевищувати 3% від планових доходів загального фонду держбюджету. Граничний обсяг державних гарантій, які надають на підставі міжнародних договорів, визначатиме закон про державний бюджет, ідеться в повідомленні на сайті парламенту.

Окрім того, цьогоріч необхідно розробити стратегію управління державним боргом на 2024–2026 роки, яку було зупинено через початок повномасштабної війни.

Контекст:

Виконавча рада МВФ затвердила нову програму фінансування України на $15,6 млрд 31 березня. Вона є частиною великого пакету підтримки України міжнародними партнерами загальною вартістю $115 млрд. Перший транш за цією програмою ($2,7 млрд) МВФ переказав Україні 3 квітня.

Чотирирічна програма має два етапи. Перший, розрахований на 2023–2024 роки, спрямований на виконання бюджетних показників і посилення мобілізації доходів. Для цього будуть необхідні підтримка валютних резервів і сприяння довгостроковій фінансовій стабільності. Також влада України зобов'язується продовжувати реформи й боротьбу з корупцією. Другий етап буде спрямований на закріплення макроекономічної стабільності, підтримку повоєнної реконструкції та прискорення вступу України в Європейський союз.

29 червня МВФ схвалив негайне виділення Україні другого траншу в розмірі $890 млн за програмою розширеного фінансування EFF.

Голова місії МВФ в Україні Гевін Грей заявляв, що Фонд очікує від Києва законодавчих змін, спрямованих на боротьбу з корупцією.