Партнери цього року надали Україні п'ять нових стратегічних систем ППО – Умєров

У межах коаліції ППО партнери 2024 року надали Україні п'ять нових стратегічних ЗРК, розповів Умєров
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Facebook

У межах контактної групи "Рамштайн" працює вісім коаліцій спроможностей за участю 34 країн, які, зокрема, 2024 року передали Україні нові стратегічні системи ППО. Про це у колонці для "Forbes Україна", яку опублікували 23 вересня, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

За його словами, в окремих коаліціях уже підписано меморандуми, які дають можливість централізовано фінансувати і здійснювати закупівлі.

Такі механізми дають змогу країнам об'єднувати свої ресурси для спільної підтримки оборонних можливостей України, наголосив Умєров.

"У рамках коаліції ППО наші партнери цього року надали п'ять нових стратегічних систем протиповітряної оборони, – написав міністр. – Ініціатива Німеччини Immediate Action of Air Defence уже забезпечила Україну внесками на суму понад €1 млрд".

Контекст:

У липні на саміті НАТО президент США Джо Байден, зокрема, анонсував передання Україні п'яти стратегічних систем ППО.

18 серпня глава Української держави Володимир Зеленський закликав США, Великобританію і Францію прискорити передання Україні обіцяних військових пакетів, зазначивши, що "у війни немає відпусток". За три дні президент наголосив на важливості того, щоб партнери "реально виконували зобов'язання".

25 серпня Зеленський заявив, що в України є домовленості щодо ППО, але вони досі на стадії виконання.