Парубій про закон Колесніченка–Ківалова: Цим ганебним актом російська агентура під масками українських політиків намагалася розколоти Україну

Парубій зазначив, що тепер парламент має можливість розглянути й ухвалити новий закон про мову
Фото: rada.gov.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій привітав усіх українців з ухваленням Конституційним Судом рішення про неконституційність так званого закону Колесніченка–Ківалова.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час ранкового засідання парламенту назвав "ганебним" так званий закон Колесніченка–Ківалова про основи державної мовної політики, який Конституційний Суд визнав неконституційним, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Щиро вітаю всіх українців із цим справедливим рішенням українського Конституційного Суду, адже цим ганебним актом російська агентура під масками українських політиків намагалася розколоти Україну. Ми згадуємо той час, коли ми тут у залі боролися за неухвалення цього закону. Я хочу підкреслити, що Основним законом, який визначає основи державної мовної політики в Україні, була і є Конституція України. А в ст. 10 Конституції України однозначно вказано, що державною мовою в Україні є українська мова", – заявив він.

Парубій додав, що рішення Конституційного Суду дає парламенту можливість розглянути й ухвалити новий закон про мову.

"Я прошу політичні фракції провести політичні консультації щодо тих законів, які зареєстровано в парламенті, щоб ми змогли їх обговорити і вийти на позитивне рішення", – сказав спікер.

У лютому 2014 року, відразу після перемоги Євромайдану, Рада скасувала закон Ківалова–Колесніченка, однак в.о. президента України Олександр Турчинов заявив, що не буде підписувати рішення парламенту.

У липні 2014 року 57 народних депутатів надіслали подання щодо конституційності закону в Конституційний Суд, 10 жовтня того самого року було відкрито провадження, у листопаді 2016 року суд розпочав розгляд подання нардепів.

14 грудня 2016 року КСУ завершив розгляд справи у відкритому слуханні і перейшов до закритої частини засідання.

28 лютого 2018 року Конституційний Суд України постановив, що ухвалення "закону Колесніченка–Ківалова" не відповідало процедурі розгляду законопроектів Верховною Радою.