Печерський суд не дозволив Януковичу виступити на засіданні за допомогою відеозв'язку

Янукович був президентом України із 25 лютого 2010 року до лютого 2014-го
Фото: ЕРА
Адвокати колишнього президента України Віктора Януковича подали клопотання про його участь у засіданні щодо обрання експрезиденту запобіжного заходу і наполягали, що це – реалізація його права на доступ до правосуддя. Суд відмовив у задоволенні вимоги. Права Януковича на доступ до правосуддя так не порушують, заявив суддя.

Печерський районний суд Києва на засіданні 9 грудня відхилив клопотання адвокатів експрезидента України Віктора Януковича про його участь у засіданні, на якому розглянуть клопотання прокуратури про обрання йому запобіжного заходу. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Адвокати просили суд забезпечити участь експрезидента в засіданні за допомогою відеозв'язку. Прокурор говорив, що це – "спроби пропіаритися і в будь-який спосіб на місяці розтягнути" розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу.

Сторона захисту наполягала, що задоволення їхнього клопотання – "реалізація права на захист і доступ до правосуддя".

"На підставі ч. 6 ст. 193 Кримінального процесуального кодексу України – відмовити в задоволенні клопотання", – сказав суддя під час засідання.

Він зазначив, що Януковича так не позбавляють права на доступ до правосуддя.

Також суддя відмовив у допиті свідків.

У засіданні оголосили перерву на три години.

Ч. 6 ст. 193 Кримінального процесуального кодексу передбачає, що слідчий суддя може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу без участі підозрюваного в засіданні, якщо його оголошено в міжнародний розшук.

Янукович був президентом України із 25 лютого 2010 року. 22 лютого 2014 року після трьох місяців протестів на Майдані Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю він проживає в Росії.

26 лютого 2014 року в Генпрокуратурі України заявили, що Януковичу, колишньому главі Адміністрації Президента Андрієві Клюєву, ексгенпрокурору Вікторові Пшонці, ексміністру внутрішніх справ Віталієві Захарченку та іншим особам оголошено про підозру у вчиненні умисних убивств під час проведення масових заходів у центрі Києва.

Януковича 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни й засудив до 13 років позбавлення волі.

У справі про розгін Майдану 18–20 лютого 2014 року Януковича заочно заарештував Печерський райсуд Києва у травні 2020-го. В Офісі генпрокурора повідомляли, що рішення суду про заочне взяття Януковича під варту дає право стороні обвинувачення розпочати процедуру екстрадиції. 16 листопада Київський апеляційний суд скасував заочний арешт президента-втікача.

В експрезидента залишається ще один заочний арешт, вирок, який набув чинності, і рішення суду про його затримання для обрання запобіжного заходу. Якщо він повернеться в Україну, його заарештують, підкреслили в Офісі генпрокурора 20 листопада.